Etiketter

, ,

gnocchi m bakon o ugnsbakad tomat

Här kommer ungefär kapitel 115 i kampanjen ”Ugnsbaka grönsaker”:

Ta vanliga körsbärstomater. På med lite olivolja, salt, socker och svartpeppar. Kör dem i ugnen – och genast har du en fyllig, smakrik grönsak som funkar utmärkt till en köttbit eller som här till potatisgnocchi.

Det här behövs till 4 personer:
300 g körsbärstomater
olivolja
salt, socker & svartpeppar

3 – 4 gula och röda paprikor i strimlor
olivolja
salt & svartpeppar

2 pkt (à 140 g) bacon i tärningar

800 g potatisgnocchi
snör & olivolja
10 – 15 salviablad

Gör så här:
Sätt ugnen på 150 grader. Olja en ugnsform, lägg dit körsbärstomaterna och nagga dem (gör ett litet hål). Droppa över olivolja. Strö över lite salt och lite, lite socker. Ta ett par varv med svartpepparkvarnen. Lägg paprikastrimlorna bredvid. Salta & peppra. Baka i 45 minuter.

Stek bacon knaprigt. Ta lite svartpeppar om du vill.

Koka gnocchin enligt anvisningar på paketet. Ta upp och låt dem rinna av. Stek dem lite i olja & smör tillsammans med salviabladen.

Jag tillhör dem som tycker att man ska laga mat från grunden, inte fuska och köra med halvfabrikat. Men det finns några rätter där latheten får vinna över principerna; dit hör potatisgnocchi.

Inte så att det skulle vara något fel på hemgjord gnocchi, inte alls. Men det finns liksom ingen proportion mellan tiden i köket och mängden pasta. Förmodligen måste man vara italiensk husmor på landsbygden för att klara av det tålamodsprövande jobbet.