Etiketter

, , ,

sallad m fläskytterfilé

Vi bestämmer maten var tredje vecka här hemma. En vecka är min, en är hustruns och en vecka är det 15-åringen som bestämmer vad det ska vara i grytorna. Då blir det alltid det han kallar kött och pommes frites, alltså fläskytterfilé och pommes frites direkt från frysdisken på Ica.

Nackdelen med den här mathållningen är att man håller på att gå under av tristess – 15-åringens veckor liknar varandra till leda. Fördelen är att jag har inofficiellt mästerskapsrekord i konsten att variera fläskytterfilé.

Här kommer en sallad med stekta skivor av köttbiten. Dressing är vinskyn från köttet – fräscht och gott.

Det här behövs till 3 – 4 personer:
250 g gröna bönor
2 röda spetspaprikor
olivolja & smör
salt & peppar

600 g fläskytterfilé eller fläskfilé
olivolja & smör
salt & peppar
1 dl torrt vitt vin
1 klyfta citron

1 påse blandad sallad
250 g körsbärstomater
2 schalottenlökar
flingsalt & svartpeppar

Gör så här:
Strimla paprikan. Stek bönor och paprika var för sig i smör & olivolja. Salta & peppra.

Skär tomaterna i fjärdedelar. Skala och skiva schalottenlöken.

Skär bort fett och ev senor från köttet. Skiva det fläskkotlettjockt. Bryn i olja & smör. Krydda med salt & peppar. Häll på vin och pressa över en citronklyfta. Låt puttra några minuter tills köttet är klart. (Då känns det stumt när du trycker på det med fingret – ungefär samma känsla som när man trycker på hakan).

Lägg upp sallad, tomat och lök på ett fat. Lägg bönor och paprika över. Toppa med stekta skivor av fläskytterfilé. Ha vinsåsen bredvid som en dressing.

Just såsen blir överraskande fräsch av citronens syrlighet. Gott, tycker jag. Men den som vill kan såklart hoppa över vinet och istället göra en vanlig vinägrett. Ogillar man 15-åringens favoritkött, så kan man ta fläskfilé istället.