Etiketter

parallele 45

Klart man dricker rödvin på Första maj! För oss blev det en flaska Parallèle 45 från 2011 som fick göra sällskap med Älgbiff, ugnstekta grönsaker & chèvre. Det var ett sällskap som både vin och mat gillade. Smakrik älgbiff och kryddiga grönsaker mötte ett maffigt fullblodsvin.

Man kan säga så här: om Parallèle 45 var en talare på ett Första maj-möte så skulle det vara en agitator och folktalare – ingen bleksiktig siffernisse som oroar sig för nästa bokslut.

Det här är ett vin med mycket av allt. När man sätter dit näsan omges man av massor med doft. Mörka bär, kryddighet och tobak. Smaken är fyllig, ganska sträv och med lång eftersmak – som alla förstår är det här ett köttvin som funkar alla dagar, inte bara i början av maj.

Vinet kommer från Rhônedalen strax söder om Hermitage, just där 45:e breddgraden går. Det är också den som fått ge namn åt vinet. Parallèle 45 är firman Jaboulet Ainés standardvin med en blandning av grenache- och syrah-druvor. Men även om det är mest grenache i vinet, så är det syrah som håller i taktpinnen när smaken bestäms.

99 kronor vill Bolaget ha för att släppa ifrån sig en flaska. Det är den värd, för det här är ett nytt favoritvin.