Etiketter

, , ,

fläskytterfile m balsamicosås o blomkålpuré

 

Minst var tredje vecka äter vi fläskytterfilé. Då är det 15-åringens tur att bestämma maten, och han kräver kotlettrad i en liten påse, alltså fläskytterfilé.

Det är lite besvärligt för mina smaklökar. De lever och väsnas och protesterar mot samma mat alltför ofta. Men det är bra för kreativiteten; man tvingas hitta på nya sätt att hantera köttbiten.

Här får den sällskap av pigg, syrlig balsamicosås och rund, gräddig blomkålspuré.

Och faktiskt, mina smaklökar jublar. De har smakerna gifter sig med varandra till en helhet. Det blir verkligen en helt ny rätt.

Det här behövs till 3 personer:
700 g fläskytterfilé eller fläskfilé
smör eller olja
salt & vitpeppar

Putsa köttet och skär bort senor och överflödigt fett. Skär köttet i fläskkotlettjocka skivor, men vänta med att steka köttet.

Balsamicosås
1 finhackad schalottenlök
olivolja
2 tsk socker
1,3 msk röd balsamvinäger
2 dl rött vin
1 dl vatten
½ tärning kycklingbuljong
2 tsk majsstärkelse (maizena) + lite vatten

Skala och finhacka en schalottenlök. Fräs den i lite olivolja. Häll på sockret, låt det smälta. Häll i balsamvinägern. Koka upp och koka tills det blir en lite simmig konsistens. Häll i vin och vatten. Lägg i buljongtärning och låt såsen småkoka medan resten av maten blir klar.

På slutet vispar du ut majsstärkelsen i lite vatten. Häll i redningen i såsen och låt såsen koka ett par minuter. Späd mer lite vatten om den kokat ihop för mycket.

Gillar du mycket sås, så gör en större sats.

Blomkålspuré
½ blomkålshuvud, ca 350 g
vatten så det knappt täcker blomkålen
½ tärning kycklingbuljong
1 dl crème fraiche
salt & vitpeppar

Dela blomkålshuvudet i mindre delar. Koka i vatten och buljongtärning tills blomkålen är mjuk. Häll i crème fraiche. Mixa med en stavmixer till slät konsistens. Krydda med salt & vitpeppar efter smak.

Stek köttet på medelvärme i olivolja eller smör. Salta & vitpeppra. Stek tills köttet känns stumt när du petar på det med pekfingret – då är det färdigt.

Ät & njut. Det gjorde vi.  Själv är jag ganska nöjd med att jag lyckas förnya köttbiten. Det här var det sjuttonde receptet med fläskytterfilé.

Men jag tror att jag sett något liknande recept i en mattidning tidigare. Kommer bara inte ihåg vilken, så jag kan inte ge credd för idén.