Etiketter

, , , ,

gnocchi m smör, citron & salvia

Fort, gott och enkelt. Gnocchi med smör, citron & salvia är till för de dagar när man vill ha något riktigt gott utan att stå en evighet i köket.

Hela rätten bygger på balansen mellan den goda smörsmaken och syran från citronen. Kryddigheten från salvian ger smaken en extra skjuts.

Det här behövs till 4 personer:
1 dl strimlade salviablad, drygt ½ kruka
75 g smör
1,5 msk pressad citron
800 g färsk potatisgnocchi
lite svartpeppar

Om man vill äter man spenat till. Då kan man ta:
400 g färsk spenat
lite olivolja
1 vitlöksklyfta
ordentligt med salt & vitpeppar

Gör så här:
Fräs den strimlade salvian i smöret en minut. Häll i citronsaften. Ställ åt sidan.

Koka gnocchin enligt anvisningar på paketet. När de flyter upp är de klara. Värm gnocchin i smör-citronsaft-salvia en kort stund. Ta ett varv med svartpepparkvarnen.

Spenaten
Fräs spenaten i lite olivolja. Pressa i vitlöksklyftan. Krydda på bra med salt & vitpeppar. Fräs tills vätskan har kokat in.

I norditalienska Luino vid strandpromenaden ut mot Lago Maggiore ligger Pizzeria Trattoria Turistico. Det låter som en typisk turistfälla, ett ställe man ska trängas på för att få titta på den magnifika utsikten över sjön och Alperna.

Det var nästa motvilligt som vi satte oss på uteserveringen för en dryg månad sedan. Men alla tankar om turistfälla försvann när maten kom på bordet. Där fanns riktig, italiensk mat: gyllengul Risotto Milanese, mustig Osso Buco och en fantastisk Gnocchi med smör, citron & salvia.

Jag käkade gnocchin. Förundrades över den fina balansen mellan smör och citron. Smackade och var lycklig. Vad jag åt till gnocchin har jag fullständigt glömt.

Ibland är minnet ganska bra, man minns det som var godast.