Etiketter

, , ,

– Vi ska äta mer vegetariskt och mindre kött – och köttet ska vara ekologiskt! säger 14 åringen i familjen.

Han är klart miljöinriktad. Och han har helt rätt. Köttkonsumtionen – särskilt av nötkött – skapar utsläpp av växthusgaser som hotar planetens överlevnad.

Men problemet med 14-åringen är att hans vegetariska repertoar är ganska begränsad. Visst, han käkar morötter och kikärtor; äpple, majs och gröna bönor. Men där någonstans tar det slut. Och det blir lite trist med en mathållning som inte innehåller fler ingredienser.

Så vad gör man? Hittar på lite ny mat, så klart. Här kommer wokade grönsaker i kokosmjölk.

Det här behövs till 4 – 5 personer:
3 morötter, skalade
olja
1 msk röd currypasta
3 schalottenlökar, skalade
1 paprika, gul eller röd, delad och urkärnad
200 g gröna bönor
200 g minimajs
5 vitlöksklyftor
2 msk riven ingefära
1 msk fisksås, thailändsk
1 burk kokosmjölk
10 blad basilika, strimlade
salt
1 röd chili, strimlad (om man vill)

ris

Gör så här:
Förbered/sätt på riset.

Skär alla grönsakerna i ”wok-stora” bitar, som lillfingrar ungefär. Häll lite olja i en wok (eller stor, tjockbottnad gryta). Fräs morötter och currypasta ett par minuter. Lägg i lök och paprika, därefter bönor och sist minimajs. Fortätt och fräs grönsakerna, lägg i riven ingefära och pressa ner vitlöken. Just vitlök och ingefära ger lite fyllighet åt asiatisk inspirerad mat.

Häll i fisksåsen och kokosmjölken. Låt woken koka ett par minuter. Lägg sist i den strimlade basilikan. Testa om det behövs mer salt.

Det här ger en ganska mild wok. Vill man ha mer hetta så tar man en strimlad chili eller ökar mängden currypasta.

Vi åt den thai-inspirerade woken med god aptit, i alla fall jag och hustrun. Tror du att 14-åringen åt maten? Nej, han förklarade att han var förkyld, så han höll sig till riset och lite ekologisk bacon…