Etiketter

, , , ,

lammstek provencal

Han åt den med god aptit. Det var en vacker rosa lammstek, med just en droppe blod som pärlade vid benet
– Det är storartat, suckade han och tog för sig ytterligare en skiva.
”Maigret och den ensamme mannen”

Citatet finns med i Madame Maigrets receptbok. Där finns rätter hämtade ur den gamla deckarserien om kommissarie Maigret, en av rätterna är just Lammstek från Provence.

Jag grejade lite med receptet, lagade lammsteken – och sedan kände jag mig nästan som kommissarie Maigret: ”Mmm, rosa skivor av lammstek. Gott, jag tar bara lite till, och lite till, och…”.

Det här behövs till 6 personer:
1,2 kg lammstek, nätad
olivolja
salt & svartpeppar
1 kruka rosmarin, ”barren” hackade
3 vitlöksklyftor, skalade

1,2 kg fast potatis

Vitlökssmör:
Smör eller Bregott
vitlök, skalad
salt & peppar
persilja, hackad
lite timjan, hackad
lite pressad citron
lite olivolja

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Bryn lammsteken så den får fin färg runt om. Salta & peppra. Låt den svalna något. Gnid in den med en blandning av hackad rosmarin och pressad vitlök. (Häll lite vatten i stekpannan och spara den stekskyn.)

Lägg den i en oljad form och sätt in den i ugnen i cirka 30 minuter.

Skala och skiva potatisen. Lägg den i botten av formen, salta & svartpeppra och häll den sparade stekskyn över potatisen. Lägg lammsteken ovanpå. Sätt in i ugnen i cirka 1 timme . Använd en stektermometer. Om du tar ut köttet vid 65 grader, så blir lammsteken just rosa.

Slå in steken i folie och låt den vila i 10 minuter. Om potatisen inte är färdig höjer du värmen på ugnen och låter den steka klart.

Blanda ihop ett vitlökssmör på det sätt som du tycker är godast. Jag tycker att lite timjan, citron och olivolja ger smöret en högre och fylligare smak.

Skiva lammsteken och lägg den ovanpå potatisen. Klicka över vitlökssmöret.

Ät lammsteken och njut av det rosa köttet. Gärna tillsammans med Ugnsbakade körsbärstomater – eller ta Rostade rotsaker med chèvre. Bägge funkar fantastiskt bra.