Etiketter

, , ,

sötpotatiscurry m räkor

Ibland träffar reklamen där man är som svagast. När det gäller mat är det fredag eftermiddag vid 6-tiden när man är på väg hem från jobbet – och man ska bara handla lite i matbutiken. Då står de med doftande, färdiglagad mat och frågar om man vill smaka.

JAAA, det vill man, för man är så hungrig så man skulle kunna äta upp hela delikatessdisken till förrätt. Och man sväljer utan att tveka surdegsbröd och rostbiff från Gröna gårdar och Leif Mannerströms bearnaise och små goda bitar serranoskinka och Alp-ost från något företag som ingen längre kommer ihåg namnet på.

I fredags stod de där igen. Doftande sötpotatiscurry puttrade i grytan. Och så kom den oskyldiga frågan om man ville smaka…

Klart jag handlade med mig ingredienser till just den sötpotatiscurry som Ica gjorde reklam för.

Nu är den både lagad och uppäten. Visserligen ändrade jag lite i receptet, men i allt väsentligt är det Icas ”Sötpotatiscurry med räkor och ingefära”. Det var ingen himlastormande upplevelse, men väl en middag som jag njöt av och som skickade mig nöjd och belåten från bordet.

Det här behövs för 4 personer (eller 3 hungriga):
3 schalottenlökar, skalade och skivade
300 g sötpotatis, skalad och tärnad
olja
1,5 tsk röd currypasta
2 msk ingefära, skalad och riven
2 vitlöksklyftor, rivna
svartpeppar & lite salt
1 burk kokosmjölk (440 ml)
1 röd paprika, sköljd, urkärnad och skivad
400 g skalade räkor

Gör så här:
Fräs schalottenlöken och currypasta i olja. Lägg i sötpotatis, ingefära och vitlök. Fräs lite till. Krydda med svartpeppar & lite salt.

Häll i kokosmjölken. Koka i 10 minuter.

Lägg i paprikan, koka i 5 minuter. Lägg i räkorna och låt allt bli varmt.

Ät med ris, kanske en limeklyfta till. Det här blir ganska sött och milt för att vara thaiinspirerad mat. Vill man ha mer hetta, så tar man såklart mer currypasta. Vill man ha det mindre sött, så tar man lite mindre sötpotatis. Och vill man ha det helt vegetariskt, så – surprise – utesluter man räkorna.