Etiketter

,

fylld fläskytterfilé

Fläskytterfilé (eller fläskfilé) blir till en festrätt med fyllning. Här har jag fyllt den med serranoskinka (godare än parmaskinka), mozzarella och soltorkad tomat. Det gjorde den saftig och faktiskt väldigt välsmakande.

Köttet bryns och brässeras sedan i vin och grönsaker. På köpet får man då också en god vinsås.

Den som har läst bloggen tidigare undrar säkert varför det är dags för ännu ett recept med fläskytterfilé. Förklaringen även denna gången är 14 år gammal och gillar att ha synpunkter på vad vi ska äta.

Några kompisar skulle komma över på mat, och vi drog lott om vilken mat som skulle serveras. 14-åringen vann. Och på hans lapp stod det… fläskytterfilé. Så det var bara att koppla på kreativiteten och hitta på en ny rätt. Och så här blev den.

Det här behövs till 4 personer:
ca 700 g fläskytterfilé eller fläskfilé
½ mozzarellaost, skivad (eller ta annan ost t ex parmesan som inte smälter ut så mycket)
1,5 – 2 msk strimlad soltorkad tomat
4 skivor serranoskinka eller parmaskinka
salt & peppar
steksnöre
olivolja
2 gula lökar, skalade och finhackade
2 morötter, skalade och finhackade
ca 6 vitlöksklyftor, skalade och finhackade
1,5 – 2 dl vitt vin, torrt och hyfsat gott

Gör så här:
Skär ett djupt snitt i fläskytterfilén (eller fläskfilen). Lägg i serranoskinkan, mozzarellan och den soltorkade tomaten. Salta & vitpeppra.

Ta ett steksnöre och bind ihop köttet, så fyllningen håller sig på sin plats under tillagningen. Det spelat ingen roll hur det ser ut – snöret tas ju bort innan man äter…

Bryn köttet ordentligt i en traktörpanna eller en stekgryta. Salta & peppra. Ta upp köttet när det har fått fin färg.

Lägg i löken och bryn den. Lägg efter någon minut i morötter. Bryn ytterligare ett par minuter. Häll i vinet och lägg i vitlöken.

Lägg köttet ovanpå grönsakerna och på med ett lock. Låt köttet och grönsakerna brässera till köttet är färdigt. Det tar kanske 15 – 20 minuter beroende på hur stor köttbiten är. Jag hade en jättestor fläskytterfilé; den fick säkert brässera mer än 20 minuter innan den var klar.

Låt köttet vila lite. Klipp därefter upp snöret och ta bort det. Skär upp köttet. De vinkokta grönsakerna och såsen har man bredvid.

Vi åt rätten med polenta. Det blev en både rustik och ganska festlig rätt – som gjord för en helg i december.