Etiketter

, , ,

crème brulée

En av gästerna hade med sig efterrätten, Crème brulée. Det är, som du vet, ljuvligt len vaniljcrème med knäckig topp. Kort sagt, det är bland det godaste jag vet.

Jag frågade efter receptet, men fick svaret att det kom direkt från Anna Bergenströms kokbok Under valnötsträdet. Och sämre förebild kan man ha; Anna Bergenströms böcker är suveräna. Saknar du hennes kokböcker: köp dem – eller önska dem i julklapp. Det är rätt okej att tillbringa delar av julhelgen med näsan i en ny och vacker kokbok.

Så här ser gästens och Anna Bergenströms crème brulée ut.

Det här behövs för 6 personer:
6 små ugnssäkra portionsformar
6 äggulor
1 vaniljstång
3 dl vispgrädde
2 dl mjölk, 3 %
¾ dl vanligt strösocker till krämen
ca ¾ dl farinsocker till knäcklagret

Gör så här:
Sätt ugnen på 150 grader. Skär upp vaniljstången på längden och lägg den i en tjockbottnad gryta. Häll i mjölk, grädde och vanligt socker. Koka upp och sjud ett par minuter.

Ta en långpanna och förbered ett vattenbad. Anna Bergenstöm tycker att man ska lägga en vikt kökshandduk i botten. Ovanpå ställer man portionsskålarna. Häll hett vatten bredvid formarna = vattenbad.

Lägg äggulorna i en liten skål. Vispa dem.

Ta upp vaniljstången ur grädd-mjölk-blandningen. Skrapa ur vaniljfrön, och lägg dem i grädd-mjölken. Häll blandningen över äggulorna i bunken. Ta lite i taget och rör hela tiden.

När krämen har tjocknat lite, så häller du upp den i formarna. Baka i ugnen i 30 minuter.

Ta ut formarna och låt dem kallna.

Sätt ugnen på grill. Strö på farinsockret. Sätt in formarna 2 – 3 minuter, så att sockret smälter och det blir ett bubblande täcke. (Eller bränn av knäcklagret med en brännare.)

Ät, njut och tänk att inte ens ett kommande tandläkarbesök kan sabba ditt humör.

Någon gång ska jag testa Crème brulée med ett sött Sauternes-vin. Jag tror det blir en himmelsk kombination…