Etiketter

, ,

Vad gör man när släktingar och vänner ska komma på mat – och man själv har en öm tand som gör ont när man tuggar? Tar en tur till affären och kommer hem med fläskkarré, förstås.

Jag brässerade fläskkarrén i ugnen i 4 timmar och fick ett mycket mört och smakligt kött (som inte gör sig bra på bild). Fläskkarré är ett kött med mycket insprängt fett. Det är bra för det ger mycket smak. Men det funkar dåligt i grytor – det blir mycket fett som smälter ut och lägger sig som en hinna i munnen. Det liksom förhindrar den goda smaken att nå smaklökarna.

Köttet fick därför gå två gånger i ugnen. Först 2 timmar, sedan kallna till dagen efter så att fettskorpan kunde lyftas av. Därefter 2 timmar till.

Vinet och balsamvinägern gav rätten en smak med syra. Men man kan öka kryddningen om man vill. Nu blev det en ganska snäll smak som gästerna uppskattade, men som jag tyckte var lite mesig.

Det här behövs för 4:
800 g fläskkarré i bit utan ben
3 – 4 dl hyggligt rödvin
ca 3 dl buljong, vatten + tärning
olivolja
timjan, en rejäl bunt
3 vitlöksklyftor, skalade
ca 2 msk röd balsamvinäger
ca 1 msk majsstärkelse

Gör så här:
Sätt ugnen på 150 grader. Bryn köttet runt om. Krydda rejält med salt, vitpeppar & cayennepeppar.

Lägg köttet i en gryta eller ugnsform med lock. Vispa ur pannan med lite vatten. Häll på spadet från stekpannan, vin, vinäger och buljong så det nästan täcker. (Hur mycket som behövs beror på hur formen ser ut och på hur mycket sås man vill ha.) Lägg i timjan och pressa i vitlöksklyftorna.

Sätt in formen med locket på. (Nu är läge att göra något annat. Spela spel med barnen, promenera i parken eller vad du nu gillar att göra.) Efter 4 timmar tar du ut formen. Ta upp köttet och häll över spadet i en kastrull. Koka ihop vätskan. Red med lite majsstärkelse. Justera smaken, kanske behövs det mer salt eller buljongtärning eller balsamvinäger…

Skär köttet i mindre bitar (försök inte få snygga bitar, för det går sannolikt inte). Ät med kokt potatis eller kanske med pilaffris.