Etiketter

, ,

auberginegratäng

Auberginegratäng, det är italiensk husmanskost när den är som bäst. Enkel, fräsch, mättande och god.  Vi åt den som ensamrätt med bara pilaffris. Då räcker den till 3 personer. Om man vill ha den som ett tillbehör till en köttbit borde det räcka till 5 – 6 personer.

Nu när tomaterna börjar skrumpna ihop till något grått längst in i grönsaksdisken, så funkar det bättre med hela skalade tomater på burk. Jag gillar Kung Markattas ekologiska tomater, men det finns säkert andra.

I recept på auberginegratäng brukar det stå att aubergineskivorna ska stekas. Det blir ganska omständligt och MYCKET fett – att grilla dem i ugnen funkar lika bra.

Det här behövs:
600 g aubergine
1 lök
2 vitlöksklyftor
1 burk hela, skade tomater
olivolja
salt & peppar
¼ kruka timjan, repade blad
basilika efter smak, strimlad
1 litet pkt mozzarella
1,5 dl finriven parmesan

Gör så här:
Skiva auberginen, lägg den på ett fat och strö över salt. Sätt ugnen på grill.

Skala och skiva lök och vitlök tunt. Fiska upp tomaterna ur burken, dela och kärna ur dem.  Skär tomaterna i små bitar. Fräs lök och vitlök. Lägg i tomaterna, krydda och låt det koka ihop till en tomatsås. (Blir det för torrt. Späd med lite tomatspad.)

Skölj av saltet från auberginen och torka av skivorna lite. Lägg dem på ett smort fat och droppa över lite olja. Grilla på båda sidorna tills skivorna är mjuka och fått lite stekyta. Passa så de inte blir brända.

Riv parmesanen och skär mozzarellan i tunna skivor.

Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en form med olja. Lägg ett lager med aubergineskivor, därefter tomatsås, mozzarella och parmesan. Kör ytterligare ett eller flera lager tills allt är använt. Avsluta med parmesan.

Grädda i 30 – 40 minuter, beroende på hur tjock gratängen är.

Ät och njut.