Etiketter

, ,

Regn, blåst och axlar som är uppdragna till skydd mot kylan. Sådan är hösten. Men den är också värme från spisen, levande ljus och goda grytor som fått koka länge på spisen.

En av de dagarna när du kommer hem frysande, tycker jag du ska testa den här kycklinggrytan. Tillräckligt varm för en kulen oktoberdag, tillräckligt lätt för att skilja sig från den riktiga vintermaten.

Det här behövs till 2 personer:
500 – 600 g kycklingben
olivolja
salt & svartpeppar
1 stor (banan)schalottenlök eller 1 liten gul lök
1 liten morot
1 stjälk selleri
6 – 8 soltorkade tomater
2 vitlöksklyftor
1 burk hela tomater (bara tomaterna, inte juicen)
1 (liten) kvist rosmarin
1 näve goda oliver
lite god kycklingbuljong

Servering
Ris, polenta eller bulgur – eller korngryn som på bild här ovan

Gör så här:
Skala vitlök, lök och morot. Hacka löken, fintärna morot och selleri. Strimla soltorkade tomter. Hacka rosmarin.

Värm olja i en gryta. Fräs kycklingbenen så de får lite stekyta, salta & peppra. Lägg i lök, selleri och morot och fräs tills löken börjar bli glansig. Tillsätt tomaterna (enklaste sättet: klipp sönder dem med en sax), soltorkade tomater, rosmarin och så mycket kycklingbuljong att det nästan täcker. Pressa i vitlöken.

Låt grytan koka 30 – 35 minuter tills kycklingköttet är helt vitt och grönsakerna klara. Lägg i oliverna mot slutet.

Koka ris, polenta, bulgur eller korngryn enligt anvisningar på paketet. (Har du aldrig ätit korngryn, så kanske det är dags. Fylligt och smakrikt, men koka dem i buljong istället för vatten så smakar det mer).

Du kanske har sett att det varit lite ont om bilder under den senaste tiden. Det beror på att SD-kortet gick och gömde sig strax efter valet.

Jag vet inte om man ska se det som ett politiskt statement från min kamera, men den här grytan fotade jag med telefonen. Man kan ju inte låta SD(-kortet) styra hur som helst.