Etiketter

,

När det är jul dricker man julens drycker, i alla fall här hemma. Det blir inte så mycket vanlig vin, i alla fall inte kallt vin. På eftermiddagarna brukar det bli en mugg glögg (eller Vin chaud om man som jag ogillar det sockersöta). Till sillbiten passar det bra med en pilsner med hyfsad beska och en lille én som de säger i vårt södra grannland.

Men till julbordets köttigare delar – som revben och köttbullar – då funkar det bra med en svensk klassiker: mumma.

Man tar fram gin och låter den dra tillsammans med med kardemumma. Sedan blandar man med pilsner och porter, och häller det skummande halvmörka ölet i en karaff. Spetar med lite portvin och kardemummasmakande gin.

Då blir det mumma.

Det här behövs till 1 – 2 personer:
50 cl pilsner, gärna folköl med bra beska
50 cl porter, gärna en mindre söt porter
3 cl portvin (behöver inte vara finaste sorten)
3 cl kardemummakryddad gin

Gör så här:
Låt gin dra ett par timmar med lite kardemumma (mängd efter tycke och smak). Sila bort kryddorna och blanda med pilsner, porter och portvin i en stor karaff. Bär in den skummande drycken och ställ den mitt på julbordet – just där hör den hemma.

Mumma har sitt ursprung i starkt mörkt öl från Tyskland. Namnet kommer från Christian Mumme, bryggare i Braunschweig på 1400-talet, i alla fall om man får tro Språkrådet.

I Sverige blev mumma ett ord för starkt mörkt öl, ofta blandat med sockerdricka. Ibland med starkvin, sprit och kryddor som kardemumma. Om jag ska leka språkvetare på amatörnivå, så kanske ordet mums hänger ihop med mumma.

Det är i alla fall ett annat sätt att uttrycka det. Mumma är mums.

Jag önskar dig en God Jul – med eller utan mumma.