Etiketter

Skärmklipp från Dagens Nyheter

Hur brukar du göra när du ska bjuda en jobbarkompis på sommarlunch och balkonghäng? Förmodligen fixar du till lite god mat, en Caesarsallad kanske. Och så ordnar du fram något lämpligt att dricka.

Jag skulle nog i första hand leta upp ett gott mineralvatten, kanske en god öl. Om jag skulle slå på stort så fick det bli en flaska rosé, kanske den utmärkta Les Lauzeraies (129 kronor) från Tavel på gränsen mellan Provence och Languedoc.

Men det här är ingenting för DN:s Alf Tumble. I förra veckans vinspalt förslår han bubblande rosé från Skepparps vingård för 298 kronor till just Caesarsallad. Dessutom klämmer han till med ”flaskorna, två stycken faktiskt, ligger redo i kylen”.

Vi tar det där igen. Alf Tumble, vinskribent på Sveriges största morgontidning, förslår att läsarna ska lägga nästan 600 kronor på ett vin till en sommarlunch för två personer.

Det gör han i en tidning där de flesta läsarna har rätt vanliga jobb. De är sjuksköterskor och ingenjörer, frisörer, lärare och en och annan pizzabagare.

Okej då, jag kan läsa, så jag vet att han har ett ”budgetalternativ” med ett bourgognevin för 179 kronor flaskan. Men lite förvånad blir jag när han hävdar att Skepparps rosé är gjort på den gröna druvan Solaris. Det är liksom inte möjligt att göra rosé på bara gröna druvor eftersom den röda färgen kommer från de blå druvornas skal.

Om du trodde att balkongvinet var ett undantag, så blir du grymt besviken längre ner i texten. Eller vad sägs om en tysk Spätlese för 399 kronor när man ska käka fisk och skaldjur på Västkusten. Eller ett rött grekiskt vin för 298 kronor som passar bra om man ska ha picknick.

Alf Tumble föreslår åtta viner. Ett ligger precis under 100-lappen, men genomsnittspriset är 212 kronor och de pengarna har varken sjuksköterskan eller läraren – eller de flesta andra som läser DN.s

Så vem skriver han för? Sina kompisar som samlas runt Stureplan innan de går hem till de ärvda våningarna på Östermalm?

Seriöst. Om du är intresserad av vin, skippa DN. Leta istället på Vinjournalen eller Allt om vin. De har bra webbtidningar – dessutom utan betalvägg. Och då blir det liksom mer pengar över till vinet.