Etiketter

Lent och mjukt – eller som en smekning på kinden – så smakar den här Hönökakan.

Lite stadga och struktur har den fått av grahamsmjöl och rågsurdeg. Men i huvudsak ät det ett helt vanlig bröd från Göteborgs norra skärgård. Bara lite nyttigare.

Det här behövs till 4 kakor:
3 msk honung eller socker
25 g jäst (1/2 pkt)
3 dl vatten
50 g smör
2 msk rapsolja
1,5 tsk salt
2 dl rågsurdeg
1 dl rågmjöl
1,5 dl grahamsmjöl
8 dl vetemjöl

Gör så här:
Smält smöret och låt det svalna. Smula sönder jästen i en bunke, klicka i honung och häll i ljummet vatten (ska varken kännas varmt eller kallt när du känner med fingret). Rör så honung och jäst smälter. Häll i surdegen och rör/blanda runt.

I med olja, salt och avsvalnat smör. Häll i mjölet lite i taget, börja med graham och rågmjöl. Bearbeta/rör med en stor trägaffel tills du fått en smidig deg. (Den ska vara som en boll och släppa fint från kanterna.

Låt degen jäsa 1,5 timmar under duk. Ta upp den på ett mjölat bakbord och dela i fyra delar. Låt dem jäsa under bakduk i 20 minuter.

Ställ in en bakplåt i ugnen och värm den till 275 grader. Lägg degbitarna på ett väl mjölat bakbord och dra ut varje bit ungefär som man gör pizza. (Kakorna ska vara 1/2 – 1 cm tjocka.) Lägg dem på bakplåtspapper och låt dem jäsa övertäckta i 30 min.

Nagga kakorna med en gaffel (Hacka med gaffeln så blir små hål). Ta ut den varma plåten och lägg en kaka på plåten (går lättast om man dra över bakplåtspapperet). Grädda varje kaka i 5 min. Kolla så de inte blir brända.

Jag gillar verkligen fullkornsmjöl. Det är både nyttigare och godare, men jag föredrar finmalet så det inte sticker i halsen. Saltåkvarn gör ett sådant har grahamsmjöl. Kungsörnen gör på samma sätt med rågmjöl.