Etiketter

,

Varför äter man inte lövbiff oftare? Gott och enkelt att variera, tillräckligt festligt för att funka en fredag – och till ett pris som inte skrämmer små barn.

Vi gjorde en italiensk variant med tomatsås och en fyllning med salvia och parmaskinka. Till biffarna åt vi salviastekt gnocchi, och i glasen fanns en skvätt Barolo-vin.

Och ja, vi njöt av att det var den sista fredagen i februari – och att arbetsveckan äntligen var över.

Det här behövs till 3 personer:
550 g lövbiff
2 – 3 salviablad per lövbiff
1 skiva parmaskinka per lövbiff
salt & svartpeppar
olivolja & smör
tandpetare i trä

gnocchi till 3 personer
salt
ett gäng salviablad
olivolja & smör

1 rödlök
olivolja
1 msk tomatpuré
salt & svartpeppar
1 burk hela tomater (eller krossade)
½ burk vatten
3 vitlöksklyftor
ca 1 tsk torkad timjan (eller 1 msk färsk)
ett gäng salviablad

Gör så här:
Börja med tomatsåsen. Skala och hacka lök och vitlök. Fräs löken glansig, tryck ner tomatpuré och fräs lite till. Krydda med salt & peppar. Klipp sönder tomaterna med en sax direkt i burken. Häll på tomater och vatten. Krydda med timjan och salvia. Låt såsen småkoka medan du gör gnocchi & lövbiff.

Koka gnocchin enligt anvisningar på paketet. Häll av kokvattnet och stek dem snabbt i smör & olivolja tillsammans med ett gäng salviablad.

Lägg 2 – 3 salviablad och 1 skiva parmaskinka på varje lövbiff. Vik ihop och fäst med en tandpetare. Stek på ganska bra värme 1 – 2 minuter per sida. Krydda med salt & svartpeppar.

Som du märker har jag snott idén till den här italienska lövbiffen från rätten saltimbocca. Den är gjord på kalvinnanlår, en styckningsdetalj som nästan inte finns i Sverige – och hittar du den, så brukar priset vara av det slag som faktiskt skrämmer små barn.

Saltimbocca ska koka upp i vitt vin, men en mustig tomatsås kändes bättre en dag när gräsmattan faktisk var pudrad av snö.