Etiketter

Vad gör man om man är sugen på lite vitt vin men tycker att det är för lite pengar på kontot – och för långt till nästa lön?

Mitt svar: köp en flaska Pierre Chavin 2018 (75 kronor, vitt). Det är ett fräsch, läskande vin som gjort för en sommarkväll när stenarna fortfarande är ljumma och solen börjar sänka sig i väster.

Det är ett vin som passar ”när det är långt till närmasta hus, men ändå så pass nära att… kan höra festens skratt”, som Ulf Lundell sjunger i Öppna landskap.

Och det är ett bra alternativ för sommarfesten när man behöver ett gäng flaskor utan att helt ruinera sig.

I lukten är vinet just fräscht och ungt med toner av svartvinsbärsblad och citrus. I munnen blir det en pigg och tydlig syra, faktiskt inte så långt ifrån ett syrligt Granny Smith-äpple.

Lite av svartvinbärsbladslukten hänger med på resan in i munnen. Men dess bättre hittar jag inget av de krusbär som förståsigpåare anser att man ska känna. Tur för mig, för krusbär och jag har aldrig riktigt kommit överens.

Viner är gjort på en kombo av Sauvignon blanc, Colombard och Gros manseng. De två sista druvorna har jag inte en susning om, men sauvignon blanc ger friska vner med den typiska lukten av svartvinbärsblad.

Helt okej, tycker jag. Bara man slipper den lika typiska krusbärsdoften.