Etiketter

Bröd med sojabönor blir saftigare och fylligare. Och bröd som får jäsa i två steg över natten får mer smak och karaktär.

Men vad händer om brödet både innehåller sojabönor och får jäsa länge?

Jag har testat och mitt enkla svar är: Det blir gott – fylligt och med mycket smak. Långt ifrån den inplastade industrilimpan som ligger i hyllan på Konsum och Ica.

Det här behövs till 1 stort bröd:
Fördegen:
1,5 dl ljummet vatten
1,5 dl vetemjöl
¼ paket jäst

Huvuddegen:
3 dl ljummet vatten
½ pkt jäst
1 pkt färdigkokta sojabönor (230 g)
fördegen från dagen innan
3 msk olivolja (knappt ½ dl)
2 tsk honung
2 dl grahamsmjöl
2 dl rågmjöl, fullkorn
7 dl vetemjöl
knappt 1 msk salt

Gör så här:
Fördegen
Värm vattnet så det blir ljummet (känns varken varmt eller kallt). Häll det i en bunke och rör ut jästen så den smälter. Häll i mjölet. Vispa gärna en stund med en vanlig visp. Låt fördegen jäsa i 12 – 24 timmar.

Huvuddegen
Skölj sojabönorna. Lägg dem i en mixer/matberedare tillsammans med hälften av vattnet. Mixa slätt.

Häll resten av vattnet i en stor bunke. Blanda ner jästen på samma sätt som med fördegen. Häll i sojabönsblandningen, fördegen, honung och olivolja. Blanda runt.

Häll i grahamsmjöl och rågmjöl. Bearbeta degen med en trägaffel tills vätskan har absorberat mjölet. Häll i vetemjölet (ett par deciliter i taget) och bearbeta degen. Tillsätt saltet på slutet. Rör/bearbeta till du har en jämn deg som släpper fint från kanten.

Jäs degen i 2 timmar under en bakduk.

Sätt ugnen på 225 grader och sätt in en skål med vatten i ugnen. Ta upp degen på ett mjölat bakbord. Ta lite mjöl på händerna och forma ett långt avlångt bröd. Lägg det på en bakplåt med bakplåtspapper. Låt jäsa i 30 minuter under handduk.

Sätt in brödet mitt i ugnen i 5 minuter. Sänk värmen till 200 grader och grädda i ytterligare ca 25 grader. Grädda till brödet har fin färg.

Osäker på om brödet är färdigt? Knacka med knogarna på brödets botten. Låter det ihåligt, så är det färdigt.

Låt svalna på galler utan bakduk.