Etiketter

, , ,

En bra vardagsgryta säger du väl inte nej till? Särskilt inte om den går fort och bjuder på varma – men milda – indiska smaker…

Men hur renlärigt indisk den är, det vet jag inte. Jag har aldrig varit i Indien, bara kollat runt bland recept. Där gjorde jag som vanligt. Tog bort de värsta stolligheterna – som vitt vin i en indisk gryta – och adderade sådant jag gillar, som paprika.

Det här behövs till 3 – 4 personer:
1 stor lök, gul eller röd
neutral olja
salt & svartpeppar
1 – 1,5 msk mild Madras curry
2 msk riven ingefära
3 vitlöksklyftor
2 msk tomatpuré
250 g tomater, t ex körsbärstomater
1 burk kokosmjölk
1 – 2 paprikor, gula eller röda
2 påsar babyspenat, à 65 g
300 – 400 g halloumi

Ris eller något annat du gillar till curryn

Gör så här:
Skala och hacka löken. Skala och riv ingefära och vitlök. Fräs löken glansig i neutral olja. Krydda med salt & svartpeppar. I med curry, ingefära, vitlök och tomatpuré. Fräs en stund, men akta så det inte bränns. Skär tomaterna i mindre bitar och låt dem fräsa med.

Häll i kokosmjölken och koka grytan i 25 minuter. Strimla paprikan och lägg i den efter 10 – 12 minuter. Lägg ner spenaten på slutet så den blir varm och slaknar.

Skär halloumin i kuber. Stek i olja. Hög värme och kort tid. Lägg ner osten i grytan.

Koka riset.

Ibland kan man känna sig lite tjatig – som när jag hävdar att matlagning sällan är raketforskning. Men det är faktiskt sant.

Vill du ha mer spenat i grytan, jamen tryck ner det då! Saknar du crunch? Tja, testa med lite hackade nötter eller salta, rostade mandlar

Huvudsaken är att du tycker det blir gott.