Etiketter

,

Det finns smaker som lever kvar för att de passar så bra ihop. Olja och äggula i majonnäs. Anjovis, potatis och lök i Jansson.

Nästan i samma kategori spelar räkor, vin och dill. Det är helt enkelt förbannat gott ihop, till exempel i en fiskgratäng.

Här kommer en enkel gratäng. Tillräckligt varm för att funka om vintern fortfarande behåller sitt grepp. Tillräckligt vårlik (med räkor och mild fisk) om du bor i en del av landet där vintern håller på att förlora greppet mot ljuset och solens värme.

Det här behövs till 3 – 4 personer:
650 g rödspättafilé eller annan vit fisk
smör
salt & peppar
300 g räkor med skal eller ca 75 g skalade räkor

Gratängsås
1,5 msk smör
1 msk vetemjöl
1,5 dl torrt vitt vin
1,5 dl crème fraiche
salt & peppar
2 tsk hummerfond på flaska
1 knippe dill, hackad
1 äggula

Stekta ärtor

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader, skala räkorna och hacka dillen.

Gratängsås: Smält smöret i en kastrull. I med mjöl och vispa ihop smör och mjöl. Häll i vinet, lite i taget och vispa ihop såsen när den tjocknar. Häll i crème fraiche. Vispa och låt såsen koka ett par minuter. Krydda med dill, hummerfond, salt & peppar.

Smöra en ugnsform. Lägg fisken i formen, salta & peppra. Häll över gratängsåsen och kör i ugnen (10 minuter för två lager spättafilé, lite längre tid och det är tjockare fiskfiléer). Lägg på räkorna och kör ytterligare 1 minut.

Stek vanliga frysta ärtor al dente i en stekpanna eller gryta. Salta och ta ett par varv med pepparkvarnen. (Det blir mycket godare än kokta ärtor).

Men är inte fiskgratäng med spättafilé, räkor och vin en festrätt? Jo, visst är den det. Och du kan jobba hur mycket du vill med den här rätten. Koka egen fond på räkskalen, dela fiskfiléerna och ställa dem på högkant, göra potatismos med äggula och spritsa ut det runt fisken…

Men det var inte dagens uppgift. Jag skulle ställa en hyfsat enkel form med fisk på bordet, en rätt som skulle skicka oss mätta och nöjda i säng efter en dag i den här konstiga världen. Trump, Erdogan, Orbán…

När fan ska det ta slut?