Etiketter

, ,

Det här är mat med grekiska influenser, men det är så långt från grekisk sallad, tzatziki och fetaost & oliver man kan komma. Istället är det vintermat med en fyllig, djup smak som värmer en frusen själ när man vandrat runt en dag i det här kalla landet.

Hemligheten handlar om ett par barkbitar från kanelträdet. Stoppa ner en cigarrfärgad bit eller två i en köttgryta och du ska finna att smaken bottnar; det är lite samma känsla som när en mörk barytonröst klarar av även de mörka tonerna.

Det här behövs för 4 personer:
700 g lammkött + benvikten, ta t ex grytbitar, lammkarré
3 gula lökar
olivolja
salt & svartpeppar
1 msk tomatpuré
1 burk hela tomater eller krossade
½ burk vatten
4 vitlöksklyftor, skalade
2 kanelstänger
1 + ½ msk oregano
450 g aubergine (2 ganska små)
saften från ett par klyftor citron
1 litet knippe slätbladig persilja, strimlade blad

Gör så här:
Skala och hacka löken. Skär lammköttet i grytbitar. Ta gärna bort synligt fett, annars blir det mycket fett som smälter ut i grytan. Bryn lamm i olivolja i ett par omgångar, låt löken steka med på slutet. Salta & peppra. Tryck i tomatpurén och bryn även den.

Klipp sönder tomaterna med en sax i burken. I med tomater, vatten, kanel och 1 msk oregano. Pressa i vitlöken och låt grytan koka i 50 minuter. (Använder du bitar av lammstek går det fortare. Lammlägg kräver minst 2 timmar.)

Sätt ugnen på 175 grader. Skär auberginen i tärningar, ca 1 x 1 cm. Lägg dem i en ugnsform och häll på generöst med olivolja. Salta & peppra. Blanda runt så alla bitarna får kryddor och olja. Kör i ugnen i ca 30 min.

Lägg över auberginen i köttgrytan. Koka ca 10 min utan att röra, då går auberginen bara sönder.

Krydda med ½ msk oregano, strimlad persilja och smaka av med pressad citron. Blanda runt.

Den här rätten har varit i säck innan den kom i påse, men det är en ganska lång historia.

I mars förra året rörde en ung norrman ihop en turkisk moussaka i sitt kök i Istanbul. Det var en moussaka lagad som en köttfärsgryta och kryddad med turkisk chili. Receptet publicerade han på den fantastiska bloggen Et kjökken i Istanbul (kolla gärna in den bloggen om du inte redan har hittat dit).

Maj-Britt Aagaard såg det här och för några veckor sedan gick hon igång hemma i sitt kök i Oslo. Hon gjorde en ugnsgryta med grekisk kryddning: oregano, kanel och nejlika. Och så publicerade hon receptet på Spiselandslaget.

Där hittade jag receptet med de fantastiska smakerna, och travade runt här hemma i mitt kök i Göteborg. ”Aubergine, mmm. Kanel, kan bli gott… Men varför köttfärs?” tänkte jag.

Och så rörde jag ihop denna lamm- & auberginegryta. Testa den gärna. Och skulle du ogilla lamm eller aubergine (hur nu någon kan göra det…) så testa i alla fall en stång kanel i nästa köttgryta.

Jag tror inte du blir besviken.