Etiketter

,

Gustave Lorentz Riesling tillhör inte de viner som brukar få vinjournalister att falla i trans och trumpeta ut FYND. Det är synd för vinet är en riktig trotjänare från Alsace.

Årgång 2016 är inget undantag. Det är ett ungt, men lättillgängligt vin med toner av päron, honung och citrus. Lukten domineras av just honungsmelon och päron, medan munnen får en smakbrytning mellan frisk syra och bara aningen honung.

Men det är helt torrt vin, ingen restsötma som ligger och skvalpar i botten av smaken. Det gör Gustave Lorentz Riesling till ett bra matvin när det gäller fisk och skaldjur.

Själva drack vi en flaska till kyckling med fransk dragonsås. Det var en lyckad matchning, kanske beroende på den slatt Riesling som fick åka med i såsen. Både vin och sås fick därmed ganska hög syra.

Annars tycker jag inte man ska vara så rädd för vitt vin till ljusare kött. Kyckling och Alsacevin funkar bra. (Fråga mig, jag har provat några varianter). Men fläskkött – gärna med gräddsås – och en Riesling där syran matchas av en ganska tydlig restsötma kan vara helt magiskt. Prova det gärna någon gång om du har lust.

Visst ja, priset. 99 kronor får man betala för att få med sig en flaska hem från Systemet.