Etiketter

”Hmm, vad ska man dricka för vin till skaldjursrisotto… Lite Riesling, det är ju ändå min favoritdruva… Från Alsace kanske – eller ett italienskt vin, det är ju italiensk mat…”

I slutet av arbetsveckan gick jag där och småfunderade på vinvalet till helgen. Ja, jag vet att jag är lite nördig, men det är ganska trevligt att gå runt och fundera på matchningen mellan mat och vin.

(Jag vet mycket tristare saker att tänka på: vädret i november till exempel.)

Men till slut valde jag ett vin från Loire-dalens mynning: Chateau du Cléray 2015. Det visade sig vara en lyckad matchning till risotton. Kanske för att vinet är lite fylligare och inte fullt så citrusspetsigt som andra viner från Muscadet Sèvre et Maine kan vara – i alla fall bland de viner som håller sig under hundralappen.

Därför kunde det räcka en hand till den fräscha smaken av musslor och räkor, men ändå vara med i risottons lite tyngre smaker.

Chateau du Cléray har en blommig, fruktig lukt med tydliga pärontoner. Citrus och melon finns där också. I munnen är det ett friskt och fräsch vin med trevlig syra.

Och så kommer man undan med 74 kronor för en flaska. Det är inte helt oväsentligt när man tittar på kontobeskedet och tänker ”herre gud, vad långt det är kvar till lön”.

skaldjursrisotto