Etiketter

,

turckheim pinot gris 2014

Få viner från Alsace kan fylla mig med så olika känslor som Pinot Gris. Det kan vara platt och jolmigt och allmänt oinspirerande… Eller alldeles underbart.

Till den senare kategorin hör Turckheim Pinot Gris 2014.  Det är ett fräscht, fylligt och fokuserat vin där syran är tillräckligt hög för att stå upp mot den lilla restsötman.

I lukten finns det päron och honungsmelon. Aningen kryddigt och med en liten känsla av en blomsteräng så här de första varma vårdagarna. I munnen är det ett vänligt och liksom blommigt vin där aningen syra bryter mot lite sötma. Bäst i smaken är den lilla uppstramande bitterhet som finns allra sist i smaken. Du vet det där som smakar just när man svalt klunken.

Vi drack en flaska till lax med baslikakryddad nobissås – och här finns anledning att göra ett tillägg till ett tidigare inlägg. Såsen funkar bra till torskrygg som jag skrev för ett par veckor sedan, men den funkar ännu bättre till en laxbit.

Så nästa gång det är fredag eller läge att fira lite av någon annan anledning. Ta en tur förbi fiskhandlaren och köp en bit lax, sväng förbi Systemet och få med dig en flaska Turckheim Pinot Gris för 95 kronor. Sedan är det bara att åka hem och gå loss bland kastrullerna.