Etiketter

saint esprit 2016

Jag har en kompis i sossarna som tycker att alla ska få äta gott och dricka gott vin. Det är lätt att hålla med: det goda i livet ska vara för alla, inte bara för ett litet fåtal.

Och vill ha du ett bra rödvin till Första maj, så knata in på Bolaget och rycka en flaska Cotes du Rhône Saint-Esprit 2014 (95 kronor).

Trava sedan hem med flaskan, häll upp ett glas och känn lukten av fatlagring, söta bär och kryddigt, lite strävt rött vin. Stek en köttbit och njut av hur proteinerna i köttet gör vinet lenare och mjukare.

Det är ett riktigt bra vin som också utsetts till mest prisvärda rödvin i prisklassen 90 – 99 kronor av Vinordic Wine Challange. Men i min smak är det ännu på gränsen till för ungt. Det är som om det pågår en liten fajt mellan tanniner i tonåren och det där silkeslena som finns längst in i smaken.

Så mitt förslag är: Köp ett par flaskor, göm dem längst in i garderoben under lite gamla strumpor – eller vad du nu har på golvet i garderoben – och glöm bort dem till nästa år. Den Första maj 2017 plockar du fram dem – och kan förhoppningsvis känna hur det silkeslena i smaken har vuxit, och tanninerna sitter där fint i ett hörn.