Etiketter

, ,

fransk lammstek

Lammkött är gott – det är bara synd att vi i Sverige så sällan överger biffen och fläskkarrén för det milda och goda lammköttet.

Här kommer en fransk lammstek där citron, örter och vitlök piggar upp köttet – så gott att det inte alls behöver vara påsk eller oktober för att kasta sig iväg till köttdisken och rycka till sig en bit urbenat kött.

Det här behövs till 7 – 8 personer:
1,4 kg urbenad & nätad lammstek
½ kruka persilja
½ kruka timjan
3 – 4 kvistar rosmarin
3 vitlöksklyftor
½ eko-citron
salt & svartpeppar
olivolja

Gör så här:
Sätt ugnen på 250 grader. Skala och finhacka vitlöken – och här pratar vi verkligen finhacka! Repa bladen från persilja, timjan och rosmarin – och finhacka dem. Finriv en halv citron, ta bara det gula som inte är beskt. Blanda hackade örter med vitlök, citronskal, salt & svartpeppar. Tryck in det i lammstekens öppningar. Gör gärna ett par extra hål med en vass kniv och stoppa in blandningen även där. Salta & svartpeppra steken runt om.

Lägg i den i en oljad ugnsform. Ställ in i ugnen och bryn steken ca 15 minuter, vänd den efter halva tiden. Sänk värmen till 150 grader och låt steken bli färdig. Använd gärna en stektermometer och stek till en temperatur av 60 grader (tar ca 1 timme och 45 minuter). Vänd den några gånger under tiden.

Ta ut lammsteken, slå in den i folie och låt den vila i 10 – 15 minuter. Temperaturen stiger ett par grader och köttet blir fint rosa.

Ät den gärna med potatisgratäng och rödvinssås.

Det ska fan vara teaterdirektör, säger en rollfigur i en gammal svensk teaterpjäs. Jag skulle vilja göra om uttrycket till: Det ska fan vara matbloggare!

Här gör man en god lammstek och äter den på påskdagen, den helg på året när svenskarna letar efter recept på lamm. Men när man sedan publicerar receptet, då letar människor efter sallad och vårmat och kanske en liten trevlig meny till vårens alla matdagar – valborg, pingst och student.

Alternativet vore att äta lammstek helgen före påsk. Publicera receptet som värsta proffset ett par dagar innan skärtorsdagen – och sedan sitta där med en gammal fläskkotlett på påskdagen…

Men då skulle nog hustrun och 17-åringen fullständigt gå i taket.