Etiketter

,

Ugnsbakad högrev m rotsaker

Hmm… Efter besöket på Mariebergs Gårdsbutik stod jag där med pepparrot och rotselleri och persiljerot och potatis och morötter och jordärtskockor. Halva köket var fyllt med rotsaker, men vad skulle det bli för middag av alla de påsarna.

Då kom jag att tänka på den gamla husmans-rätten Kokt kött med pepparrotssås. Dags att göra den nyare och fräschare, tänkte jag, så Ica fick släppa ifrån sig högrev som jag stoppade in i ugnen i 5 timmar. På slutet fick rotsaker steka med i en timme. Pepparroten revs, smör smältes.

Och in på bordet kom en – i mitt tycke – helt modern rätt.

Det här behövs till 5 personer:
1 kg högrev
smör & olja
salt, svartpeppar & 1 tsk torkad timjan
0,5 – 1 dl vatten
1 kg rotsaker, t ex rotselleri, morötter & persiljerot
lite mer salt, svartpeppar & timjan
riven pepparrot, 5 – 10 cm
smält smör efter behag

Potatis till – om man vill

Gör så här:
Sätt ugnen på 125 grader. Putsa köttet och skär bort onödiga senor och fett. Bryn köttet i olja & smör. Krydda med salt, svartpeppar & timjan. Lägg högreven i en stor ugnsform eller gryta som tål ugnsvärme. Vispa ur stekpannan med vatten och häll det i ugnsformen. Ställ in den i ugnen i 4,5 – 5 timmar.

(Glöm bort matlagningen ett par timmar, men vänd köttet en gång i timmen och se till att det inte blir torrt.)

Skala rotfrukterna och skär dem i grova bitar. Krydda dem lite lätt och låt dem steka med i ugnen i 1,25 – 1,5 timmar. (Morot tar längst tid, rotselleri går snabbast). Rör runt rotsakerna ibland.

Riv pepparroten & smält smöret.

Om någon undrar varför jag inte skrivit om 17-åringen på en vecka, så är svaret enkelt. Han är på skidsemester. Utan föräldrar.

Sist jag pratade med honom hade han käkat pizza tre dagar i rad. De sista dagarna – när pengarna börjar ta slut – blir det väl nudlar.

Tur att man inte längre är ung.