Etiketter

, ,

rådjurssadel

Vill du ställa till med gammaldags finmiddag så leta upp en rådjurssadel. Kör den i ugnen och gör en svampsås med portvin ovanpå spisen.

Duka lite fint med vit duk och bästa glasen. Häll upp en skvätt rödvin, kanske lite Syrah från Rhone-dalen. Ta en skiva kött och känn vibbarna av en söndagsmiddag i mitten av förra århundradet.

Och saknar du tillgång till viltkött – ta en lammsadel eller en fläskfilé. Det funkar också bra.

Det här behövs till 4 personer:
ca 1,4 kg rådjurssadel eller lammsadel
1 vitlöksklyfta
salt & peppar
1 tsk torkad timjan
smör eller olja

Champinjonsås
250 g skogschampinjoner eller annan svamp
lite smör
salt & peppar
aningen torkad timjan
mera smör
en rågad 1 msk vetemjöl
2 dl mjölk
2 dl crème fraiche, 15 %
1 msk viltfond
2 msk portvin
några droppar kinesisk soja

Gör så här:
Sätt ungen på 175 grader. Putsa köttet och skär bort ev senor och hinnor. Gnid det med en ituskuren vitlöksklyfta. Salta & peppra. Smula över lite torkad timjan. Lägg det i en smörad ugnsform, stick in en stektermometer i mitten köttet och kör det i ugnen till köttet är ca 68 – 70 grader. (Det tar kanske 1,5 timmar). Ta fram köttet och låt det vila 5 minuter innan du skär upp det.

Champinjonsås
Skölj eller torka av svampen. Stekt den i bara lite smör tills vätskan kokat in. Lägg i lite mer smör. Krydda med salt, peppar & aningen smulad timjan. Stek så svampen får lite färg.

Smält smör i en kastrull. Ta i vetemjöl och vispa till en ”boll”. Späd med lite mjölk i taget. Vispa så att det inte blir klumpar. Lägg svampen, crème fraiche, viltfond, portvin och några droppar soja. Koka ett par minuter.

En lite mer traditionell sås: Häll lite vatten ugnsformen innan rådjurssadeln åker in i ugnen. Ös köttet med vatten ibland och se till att det inte blir tort i formen. Häll sedan skyn i såsen, minska mängden mjölk och hoppa över viltfonden.

Vad man väljer beror lite på hur mycket man vill stöka runt med maten. Men det klart, den traditionella metoden är klart mer retro. Viltfond på flaska fanns inte på 1950-talet.

Det gjorde däremot en svart vinbärs-gelé – så en sådan bör väl stå framme på bordet.