Etiketter

,

biecher riesling reserve 2014

Jean Biecher är en av de mest pålitliga Alsace-producenterna på Systemet. Massor med bra vin i olika prisklasser. Det gäller både Pinot Gris och Riesling från standardvinet upp till Grand Cru-vinet. Nästan aldrig något vin man blir besviken på.

Så det är med förväntan jag öppnar en flaska Biecher Riesling réserve – nu av årgång 2014. (89 kronor på Bolaget).  Och det är ett vin med klart trevlig lukt som letar sig ner i näsborrarna. Där finns lite honung och lite päron, men också lite äpple och lite mineral.

Just det där att upptäcka olika lukter, det är det som gör det kul att sniffa på ett vin. Och så är det med det här vinet.

Riesling-viner brukar ha en tydligt och nästan skarp syra när vinerna är unga. Men i det här fallet är syran inte lika tydlig. Vinet är friskt, men istället för den skarpa syran finns lite rondör och aningen restsötma. Trevligast i smaken är en liten uppstramande bitterhet på slutet.

Först blir jag nästan lite besviken på vinet. Det känns inte alls som mitt minne av förra årgången, men så tar jag en klunk till och kommer på det: Vinet ska drickas med mat – i vårt fall till skinkschnitzel med ost & serranoskinka.

Och till maten funkar vinet alldeles utmärkt. Just för att syran inte spelar första-fiolen på det typiska unga-riesling-viner-sättet så samspelar vinet bra med det milda fläskköttet.