Etiketter

,

schoech vin

Alsace skiljer sig från de flesta distrikt i Frankrike på en punkt – de flesta vinerna görs på bara en druva. Det är därför vinerna har namn som Trimbach Riesling.

När man blandar druvor kallas vinerna för Edelzwicker – och just ett blandvin är Bolagets billigaste Alsacevin, Albert Schoech 2013 för 69 kronor. I den här blandningen ingår sylvaner, chasselas, riesling och muskat. Efter jäsningen har vinet lagrats med jästfällning, uppger importören på Systemets hemsida.

Klart man blir lite nyfiken, så när jag tog en runda på det lokala Bolaget i förra veckan plockade jag med mig en flaska.

Väl hemma vrider jag kapsylen av flaskan och häller upp en skvätt för att smaka.

Första intrycket är klart trevligt. När man sätter dit näsan möts man av päron och lite honung; det luktar helt enkelt gott. Men den positiva upplevelsen hänger inte riktigt med in i munnen. Det är en kort smak, med citronpräglad syra från sylvaner och riesling. Men den där lovande tonen av päron och honung försvinner snabbt.

Det är inget fel på det här vinet. Vill man ha ett ganska snällt vin till mild kyckling – kanske kryddat med citron – funkar det alldeles utmärkt. Men det är väldigt anonymt.

Bättre då att lägga på en tia på priset, så får man en hyfsad bas-riesling från Alsace – eller köp ett österrikiskt vin från producenten Leth för bara några extra kronor. Det ger faktiskt mycket mer vin för pengarna.