Etiketter

, ,

pinot noir F

En del viner ändrar verkligen smak och lukt när man luftar dem. Pinot Noir ”F” 2010 är just ett sådant vin.

När vi korkar upp flaskan är det överraskande syrligt i lukten, men det förändras helt när det har fått stå en stund i en karaff. Fram träder ett lätt och friskt vin. Det är bärigt, fräscht och funkar utmärkt till en köttpaj från Alsace, Tourte de la vallée de Munster.

Då har vinet fått av sig den syrliga överrocken och är en mycket trevligare upplevelse även för näsan. Det är blommor, örter och faktiskt en lukt av smultron. Det är frestande att skriva att det är ett sommarvin. Men sådana här dagar med minusgrader och snö som blåser genom luften får man nöja sig med att drömma om andra årstider. Ja, och så dricka ett ”sommarvin”, förstås.

Pinot Noir är den enda röda druvan i Alsace. Den klarar även kallare klimat och är vanlig i Tyskland, men då under namnet Spätburgunder. I Alsace har den inte riktigt samma status som Riesling & company. I alla fall inte på det finare Grand Cru-området Frankstein utanför Dambach-la-ville.

Där har vinbonden Florian Beck-Hartweg en del av sina marker och där odlar han Pinot Noir. Av de druvorna gör han det här ganska omskrivna vinet, men på etiketten får han inte skriva ut Frankstein. Det löser han med en ensam bokstav efter druvsorten – och vinet heter därför Pinot Noir ”F”.

Skulle någon ha vägarna förbi Dambach-la-ville i sommar, så kostar vinet 10.80 euro när man handlar direkt från vinkällaren. Då är det också ett ekologiskt vin – trevligt när man har läst Naturskyddsföreningens annonser om innehållet i besprutade druvor.