Etiketter

, , ,

finkonröra

Goda ostar hör till den här tiden. Det kan vara lagrad Cheddar eller Gruyère, kanske Appenzeller eller en Herrgård som lagrats länge.

Riktigt mjuk, krämig Brie tycker jag är en njutning. Testa gärna marmelad till. Ica Selection har en god päronmarmelad som jag tycker funkar fantastiskt bra med just Brie.

Till Stilton – denna fantastiska ost! – och ädelost funkar det med fikon.  Här kommer en röra med fikon, mandel, portvin och honung. Den blir god, men ganska ”nötig”. Vill man ha den mer fruktig, så ökar man mängden fikon och tar mindre mandel.

Det här behövs till en stor sats:
knappt 100 g mandel
4 stora, färska fikon
2 msk honung
2 – 3 msk portvin

Gör så här:
Mixa mandeln i en matberedare så den blir riktigt finhackad.

Skölj fikon. Skär bort skaft och blomfäste, dela i stora bitar. Lägg ner fikon, honung och portvin i matberedaren. Kör ett par varv. Klart.

Jag har sett ett liknande recept i en mattidning, i Allt om Mat tror jag. Men den fikonröran var kanelkryddad och gjord på torkade fikon. Det blir lite för tungt och sött för min smak.

Nu funderar jag på om den här fikonröran kan vara något för nyår. Vi har ett slags knytkalas där en familj står för förrätten, en för huvudrätten och i år ska vi bidra med efterrätten.

Det är helt klart att vi ska ta med oss citronsorbet och Crémant d’Alsace. (Hustruns favorit går inte att bortse ifrån). Men det kanske skulle funka med lite ost innan den söta desserten. Stilton och fikonröra. Javisst. Men ska det bli Brie och päronmarmelad också?

Jag tror jag tänker lite till på den frågan. Det är en ganska okej sak att gå och fundera lite på…