Etiketter

,

plommonsalsa

Du kanske vet hur det är med plommonträd. På våren blommar de fint med vita eller rosa blommor. Under sommaren växer plommonen i stora klasar och grenarna böjs nedåt.

I början av hösten händer en av följande saker. Antingen ruttnar nästan allt bort på trädet och man står där med en skörd på ungefär fyra plommon. Eller också mognar hela trädet samtidigt och 7 304 plommon rasar ner på gräsmattan inom en veckas tid.

Just så var det i år, så vi har testat lite nya sätt att ta hand om frukterna. En kanelkryddad plommonsås tycker jag inte blev så lyckad. Men plommonsalsan blev fräsch och god. Den har både hetta, sötma och lite bitterhet från plommonskalen. Tillsammans med fläskkött funkar den bra.

Det här behövs till 6 personer:
18 plommon
1 liten skalad, mild lök, schalottenlök eller knipplök
1 chili, spansk peppar, delad och urkärnad
1 vitlöksklyfta, skalad
2,5 msk honung
milt flingsalt & svartpeppar efter smak

Gör så här:
Halvera och kärna ur plommonen. Finhacka chili och lök.  Riv vitlöken.

Lägg frukt, grönsaker och honung i en matberedare/mixer. Kör några varv till önskad konsistens. Salta & svartpeppra efter egen smak.

Jag funderar på att göra en plommonsalsa till, och frysa in den till julbordet. Om man kryddar lite mer med honung och kanske lite ”juliga” kryddor som kardemumma, så tror jag det kan bli kanon till kryddiga revbensspjäll.