Etiketter

,

Det här är en rätt som gjord för någon av helgdagarna runt jul och nyår. Lättgjord, möjlig att förbered en stund innan – och god.

Det här behövs till 4 personer:
ca 700 g fläskfilé (eller fläskytterfilé)
ca 20 fina, små salviablad
ca 8 – 10 skivor serranoskinka (eller parmaskinka)
salt & vitpeppar
olivolja
ca 2 dl vitt vin

Gör så här:
Putsa filén och skär bort ev senor och synligt fett. Skär den i fläskkotlettjocka skivor. Salta & vitpeppra skivorna och lägg 1 – 2 salviablad på varje skiva.

Dela serranoskivorna på längden om de är stora. Slå in varje köttskiva i den lufttorkade skinkan, så det blir små paket. (Ungefär hit kan man förbereda en liten stund innan om det är en bjudrätt.)

Häll upp vinet i en kastrull och låt det koka upp.

Häll lite olivolja i en traktörpanna och stek fläskfilén i 3 – 4 minuter på varje sida. Stek först sidan med skinkpaketets ”skarv”, så klistrar det liksom ihop sig. Häll i vinet och låt filén småkoka ett par minuter tills köttet är färdigt. Då känns köttet stumt när man trycker på det med ett finger.

Vi åt fläskfilén med hasselbackspotatis. Drack ett glas rött vin och kände att snart, snart är det äntligen julledighet.

Så långt var allt frid och fröjd. Men kameran vägrade samarbeta, så vi får se om det är möjligt att få ut ett (dåligt) foto ur den.