Etiketter

,

Anders Åberg var något så ovanligt som en svensk vinbonde. Under ett par år drev han och en fransk anställd gården Domaine la Rabidote i Languedoc, ett par mil från Medelhavet (cirka 20 mil väster om Marseille). Tyvärr drabbades han av sjukdom och slutade.

Men området ligger kvar, och skulle du någon gång vara på det som resebyråerna kallar den franska solkusten, så är det väl värt ett besök.

Följ floden Orb uppströms från Bezièrs. Floden går i en liten ravin av vita kalkstensklippor och snart ser man Languedocs nationalpark med ganska mjuka skogsklädda berg. Där på gränsen ligger gården Domains la Rabidote. Den tillhör appelationen (vinområdet) Saint Chinian.

Jorden är mest bara småsten och grus. Man befinner sig ett slags Frankrikes Småland. Och det är ett under att något överhuvudtaget kan odlas där.

Ändå ger marken gott kvalitetsvin. Vill man handla så finns en bra vinkällare hos kooperativet i huvudorten Saint Chinian. Vi var där förra sommaren och handlade. Det mesta av vinet har tagit slut – och blivit till goda middagar. Men några flaskor finns sparade.

Och som svensk finns det en sak att bli så där fånigt turistisk över: man kan handla vi direkt ur pumpar (typ bensinpump). Och ja, jag erkänner. Jag gick ut i bilen, tömde ur det sista av en mineralvattensflaska och fyllde den med vin till kvällens middag.

Här nedan visar en anställd (engelskspråkig!) tjej hur man fyller vin med pumparna.