Etiketter

, , , , , , , , ,

På jul äter man julskinka, i alla fall om man är en riktig svensk. Det blir säkert en fråga i de nya testerna i Sverige-kunskaper som invandrare måste klara för att bli medborgare. Ja, om den nuvarande regeringen får som den vill.

Mindre säkert är det att midsommarmaten finns med i ett kommande medborgarskapstest. Men sill och jordgubbar är nästan lika cementerat som skinkan.

Försök bjuda en kompis på midsommarfirande – och nämn menyn för honom: paté till förrätt, sparris- och potatissallad till huvudrätt och chokladmousse efter maten.

Detär möjligt att du har kompisar som skulle godkänna menyn, men själv kan jag tänka mig några som skulle gå i taket.

– Va’ ingen sill till nubben, hur fan ska det gå?

Eller:

– Asså, var är jordgubbarna? Barnen älskar jordgubbar och nu är man ju ändå på landet och det är midsommar och de odlas här och…

Det är bara att ansluta sig till traditionen, och jag har inget emot det. Sill är gott, särskilt matjessill med de klassiska tillbehören syrad grädde och dill. En enkel variant är matjessill med dill. Vill man hacka lite mer kan man med fördel göra gubbröra med matjessill & crème fraiche. Men skulle du vilja anstränga dig lite extra, så är verkligen matjessilltårta – fräsch & god något alldeles extra.

I det där lilla glaset som åker fram på midsommar får det gärna vara O P Andersson med tydlig men avrundad kryddning. Och i det större glaset häller jag upp Melleruds pilsner. Rena, raka smaker med beska som står upp mot snapsen, men ändå är snäll mot sillen.

Vi brukar äta sill på midsommarafton, gärna med någon matig sallad som huvudrätt. Exempelvis sallad med färskpotatis, chèvre, sparris & valnötter där färskpotatis får spela en av huvudrollerna. Eller också primörsallad med rödbetor, morötter & chèvre.

Men på midsommardagen börjar vi snegla mot grillen. I år firar vi midsommar med en pescetarian, alltså en person som äter fisk och vegetariskt, men inte kött. Så det kanske blir en vegetarisk burgare vi kör på grillen. Kanske halloumiburgare med parmesancrème & vitlöksbröd eller portabelloburgare med glaze.

Vill du ändå ha en köttbit, så är flanstek med hemlagad bbq-sås klart värt besväret. Men en helgrillad fläsk(ytter)filé är inte heller så dumt, till exempel fläskytterfilé med sweet chili-glaze och hemgjord BBQ-sås & fläskytterfilé.

Tillbehören är minst lika viktiga som det grillade. Två av mina favoriter är fransk potatissallad – lättare, godare och mangosallad – perfekt till grillat fläskkött.

Men kronjuvelen på midsommar är den saftiga och goda sommarsalladen med jordgubbar, vattenmelon & feta. Där samspelar läskande vattenmelon med jordgubbarnas sötma och sälta från fetaosten. Gott om du frågar mig.

Efter maten äter man jordgubbar, i alla fall om hustrun får bestämma (och det gör hon). Vill man vara snäll mot sina smaklökar kan man locka dem med Jordgubbar, digestive & mascarpone. Eller också så lägger man upp jordgubbar med mascarpone & turkisk yoghurt på efterrättstallrikarna. Men höj smaken med aningen pressad citron och lite socker.

Och skulle du som jag, vara oerhört svag för Limoncello så bara måste du testa citronsorbet & jordgubbar marinerade i Limoncello.

Trevlig midsommar!