Etiketter

ragbrod-m-hasselnotter

Sugen på att baka surdegsbröd, men saknar en surdegskultur som står på lut i kylen? Lugn, gör en fördeg och låt den stå i två dygn så har du skapat ett egen ”surdeg”. Funkar klart bra att baka med.

Det kan verka konstigt med soja i ett bröd, men tillsammans med honung blir det en lite ”knäckig” känsla. Gott – om du frågar mig.

Det här behövs till 2 bröd:
Deg 1, fördeg
2 dl ljummet vatten
2 dl rågmjöl – av fullkorn, men gärna finmalet
¼ pkt jäst, ca 12 g

Deg 2
5,5 dl ljummet vatten
1/3 pkt jäst, ca 17 g
3 msk honung
1 (knapp) msk salt
1 msk kinesisk soja
fördegen från tidigare
10,5 dl rågmjöl, fullkorn
4,5 dl vetemjöl
1 näve hasselnötter

2 avlånga bakformar, 1,5 l
smör

Gör så här:
Dag 1
Blanda ut ¼ pkt jäst i ljummet vatten (ska varken kännas varmt eller kallt när man sticker ner fingret). Vispa i rågmjöl. Täck med plastfolie och låt fördegen stå hyfsat varmt i 2 dygn.

Dag 3
Blanda 1/3 pkt jäst med ljummet vatten. (Vill du ha ett mer kompakt bröd, så funkar det bra att bara 1/4 pkt jäst.) Rör ner honung så att den löser sig i vattnet. Blanda ner salt, soja, fördegen, rågmjöl & vetemjöl. Rör med en trägaffel tills allt är blandad (och har blivit en deg). Rör ner hasselnötterna och blanda runt.

Smöra bakformarna. Klicka i degen och jämna till den (tryck ner den) med en slickepott. Ta kallt vatten på slickepotten så funkar det.

Låt bröden jäsa i 2 timmar. Sätt ugnen på 200 grader.

Gör några hack i bröden med en gaffel så ångan kan pysa ut. Grädda i 45 – 50 minuter. Ta ut brödet ur formen. Knacka på det – låter det ihåligt så är det färdigt. Lägga annars in det med botten upp i 5 minuter.

Kallt tips för disken. Använd bara kallt vatten när du diskar bort degresterna. därefter kan du använda varmt vatten för att göra riktigt rent. Om man tar varmt vatten från början bildas ett slags ”klister”.

Knappast vad man längtar efter när man ska diska.