Etiketter

,

CALANQUE-DU-MUGEL-LA-CIOTAT-1024x410Mugel Calanque. Bild från La Ciotats turistbyrå.

Världens första filminspelning ägde rum i La Ciotat, ett par mil öster om Marseille. Det var de två bröderna Auguste och Louis Lumière som hade uppfunnit den nya apparaten kinematografen. En dag på sommaren 1895 riggade de upp kameran och gjorde de första filmerna, däribland Barnet äter frukost och Tåget kommer in på stationen.

Bröderna kom från en rik familj i Besancon, men som andra välbärgade i slutet av 1800-talet hade de ett sommarhus vid kusten. Deras hus låg i La Ciotat – och staden har sedan dess ett filmrykte att leva upp till.

Här hölls världens första inofficiella filmvisning. Auguste och Louis samlade vännerna en kväll i sommarhusets trädgård och visade de rörliga bilderna. Ett halvår senare hölls en officiell filmvisning i L’Eden Teatre – världens äldsta ännu aktiva biograf.

Historien om bröderna Lumière kan man hitta på många ställen. I Svenska Dagbladet finns en lite längre historia för den som blir sugen på att läsa mer. Artikeln är skriven av frilansjournalisten Christian Ahlskog, som skriver om resor och kulturhistoria.

Ja, jag känner Christian, det är därför jag passar på att göra lite reklam för honom…

Men det är inte därför jag skriver om La Ciotat. Det råkar bara ha blivit årets semestermål för oss. Inte så att vi är totala filmnördar som vandrar i Lumières fotspår. Vi vill bara ha ett bra och prisvärt ställe vid franska Medelhavskusten.

Och La Ciotat är en liten stad som har byggts om från varvsstad till semesterort under de senaste decennierna. Ändå verkar det vara ett ställe där kön till stranden inte är tre kilometer lång och lyxjakterna verkar vara färre än i mer juveltäta orter längre österut.

Ja, såklart. Priset för en lägenhet är också lite lägre.

Sedan är det ingen nackdel att nationalparken La Calanque stäcker ut sina vita kalkstensklippor väster om staden. Och jag ogillar inte att La Ciotat ligger omgivet av vitvinsdistriktet Cassis i väster och rödvinsområdet Bandol i öster…

Men mest tänkte vi få några lugna dagar i staden. Kanske ett bad, kanske ett glas rosé och några oliver i skuggan av en platan. Visst, vi får göra några vingårdsbesök – och så får vi kolla in L’Eden Teatre. Men i stort ska vi nog bara ta det lugnt.

Har du några semestertips om La Ciotat, så tar jag tacksamt emot dem.