Etiketter

, ,

kreolsk gryta

Det är ingen kalorifattig mat det här. Men Kreolsk gryta är smakrik och fyllig. Len grädde bryter mot aningen chili. Söt paprika balanserar syran från inlagda grönsaker.

Vi äter den en vinterkväll när Rapport tjattrar om ännu en kris i Ukraina. Då känns det skönt att bara bli mätt, nöjd och glad. Världen där utanför tar vi imorgon.

Det här behövs till 4 personer:
600 g fläskkarré, skivad med ben
smör eller olja
svartpeppar, salt & lite, lite cayennepeppar
200 – 300 g smakrik korv, t ex chorizo
1 gul lök, hackad
1 tsk vetemjöl
1,5 dl vatten
3 dl vispgrädde
1 chili, spansk peppar, urkärnad & finstrimlad
4 vitlöksklyftor, skalade
2 röda paprikor, strimlade
1 dl inlagd ättiksgurka
1 dl inlagd syltlök
1 dl oliver
½ msk oregano eller mejram

Gör så här:
Skiva korven. Dela köttet i mindre bitar. Bryn köttet i en stekpanna med lite smör eller olja.  Krydda med salt, svartpeppar & aningen cayenne.

Lägg över köttet i en gryta tillsammans med lök och korv. Strö över mjölet. Blanda runt och fräs en liten stund. Häll i vatten, grädde och spansk peppar. Press i vitlöken. Låt grytan koka i 20 minuter.

Lägg i paprikan. Koka i 5 minuter. Lägg ner ättiksgurka, syltlök, oliver och oregano eller mejram. Koka tills allt är klart, ca 5 minuter.

Allt om Mat publicerade ett recept med kreolsk gryta på den tiden när det bara fanns två tv-kanaler att titta på. Sedan dess ser kreolsk mat ut så här i många svenska hem.

Det här är inget ovanligt recept, men det skiljer sig på två punkter. Mängden vitlök har ökat för att göra grytan riktigt rund i smaken. Och jag använder ättiksgurka – istället för cornichon – för att den är sötare, syrligare och rundare i smaken.

Inte så kreolskt, kanske. Men gott.