Etiketter

la ribaude

Cider är en fantastisk dryck till mat. Den passar naturligtvis till all mat där äpple ingår, men den funkar också bra kyckling och fläskkött.

Jag vet inte om du har tänkt på det, men kött – särskilt fläskkött – innehåller ett uns sötma. Och det är just den bryggan som gör att fläsk och cider trivs så bra tillsammans. Även i torr cider finns en liten, liten ton av sötma.

La Ribaude är en god cider från Normandie. Fräsch, äpplig lukt med ett uns av kryddighet. När det kommer in i munnen öppnar sig en värld av milda vinteräpplen, men smaken stramas upp på slutet av en liten, liten bitterhet

Vi drack en flaska till fläskytterfilé med stekt äpple och gräddstuvad purjolök. Behöver jag säga att jag tyckte det var gott…

Dessutom kan man dricka cider med ganska gott samvete. Man blir inte ruinerad, La Ribaude Cidre Biologique kostar 49 kronor på Bolaget. Och ska man jobba dagen efter behöver man inte alls oroa sig för att huvudet känns tungt, alkoholhalten är 5 procent.

Den här cidern är också ekologisk. När man köper en flaska blir man ett liten, liten del av den nödvändiga omställningen till ekologiskt jordbruk. Det känns inte heller så dumt.