Etiketter

,

fläskkotlett m serranoskinka

Okej, som förälder måste man hålla vad man lovar – och vi har lovat att 14-åringen får bestämma maten var tredje vecka. Men ibland blir det lite tjatigt.

På fredagen hade han bestämt fläskkotlett med hasselbackspotatis, och på lördagen fläskytterfilé med pommes frites. Inte precis som skillnaden mellan Nordpolen och Sahara…

Alltså läge att gnugga de kreativa knölarna – och ut kom då fläskkotlett med serranoskinka & vinsky.

Det här behövs till 3 personer:
500 – 600 g benfri fläskkotlett
6 – 8 skivor serranoskinka (eller parmaskinka)
salt & vitpeppar
1 vitlöksklyfta, skalad
1 kvist rosmarin
ca 1 dl vitt torrt vin
ev lite vatten

Gör så här:
Skär bort fettet från fläskkotletterna. Krydda med vitpeppar & lite salt. Slå in varje kotlett i 1 – 2 skivor serranoskinka (eller parmaskinka). Det behöver inte vara så väl inslaget, skinkan klistrar liksom fast sig ändå.

Bryn fläskkotletterna i en stekpanna. Lägg i en rosmarin och vitlöksklyfta. Häll på lite vin och ev lite vatten. Låt brässera utan lock tills köttet är färdigt (känns stumt när man trycker på det). Det tar kanske en 6 – 8 minuter. Den här rätten kan naturligtvis göras på fläskfilé eller fläskytterfilé, och man kan använda salami eller vanlig rökt skinka till paketen. Jag vet för jag har provat.

Ät med hasselbackspotatis. Är det fredag, så kanske det är läge för ett glas vin. Och erkänn att det blev en helt annan rätt än den vanliga stekta fläskkotletten.