Etiketter

I Karibien och Bangladesh lider de fattiga människorna redan av klimatets förändring, men i Doha leker världen stater chicken race med framtiden.

Man kan bli rädd eller uppgiven för mindre – eller bara strunta i det hela och gå till McDonalds för ännu en hamburgare.

Ändå kan man göra någonting. Man kan välja ett svenskt äpple istället för en apelsin ibland. Man kan äta kyckling istället för fläskkött. Eller lamm istället för nöt.

Man kan välja ett ekologiskt vin som Raccolto eller ett vin som åkt tåg istället för lastbil – det gäller för Cotes du Rhone, som finns som bland Vintipsen.

Eller man kan välja att äta mer vegetariskt. Tre gånger i veckan säger experter är nivån för att du ska ta ditt ansvar när det gäller köttkonsumtionen.

Ändå är det här inget som finns med i de tusentals matbloggar som finns på nätet. Inte i min heller.

Därför ansluter jag mig till Paul McCarteys idé om köttfria måndagar. Jag börjar med risotto och gratinerade skogschampinjoner ikväll eller imorgon.

Om någon annan matbloggare läser det här: Ta det som en utmaning att skapa god mat för den köttfria måndagen. Inte därför att det är så kul med bloggutmaningar. Utan för att det är en utmaning på riktigt.