Etiketter

, , , ,

Eguisheim France Tourism

Ville Fleurie. Eguisheim är officiellt utsedd till
”blomstad”. Bilden är hämtad från France Tourism.

”Eguisheim är en av de allra vackraste byarna i Alsace. Trots närheten till Colmar är det som att komma till en förgård till paradiset då man om sommaren cyklar in i staden. Trångt, genuint och blommor, blommor, blommor.”

Det här kan låta som en beskrivning hämtad ur en roman, men det är inledningen till avsnittet om Eguisheim i Per Warfvinges guidebok om Alsace och Alsaceviner, ”Vin guide Alsace”.

Per Warfvinge är entusiasten som driver en hemsida om Alsaceviner. I guideboken tar han ett steg till och beskriver område på 190 fullmatade sidor. Halva boken innehåller beskrivningar av byar, vingårdar och intervjuer med vinbönder.

Där finns fakta om närmare 60 vinproducenter med tips om vilka viner som är mest prisvärda på de olika vingårdarna.

Per Warfving är en äkta amatör, alltså en person som älskar det han gör. Och just därför blir resultatet ofta så lyckat.

Nu är det inte särskilt svårt att älska Eguisheim. Har du aldrig varit där, så ska du boka en biljett och åka dit. Det är en fantastisk by med medeltida gränder och korsvirkeshus som lutar sig mot varandra. Mest av allt känns det som att stiga in i en Hans-och-Greta-värld.

Byn är också mycket gammal. Det omnämns redan år 720, och en adelsman från byn blev påve på 1000-talet.

Men boken handlar inte bara om vin. Där finns tips på de krogar som vinbönderna själv äter på. Och skulle du vilja cykla fram mellan byarna, så finns där praktiska råd och anvisningar.

Ett avsnitt tar upp Alsace plågsamma historia. Jag har tidigare skrivit om hur byar nästan utplånades under 30-åriga kriget (Alsace & fredspriset). I Riquewihr bodde i 2 245 personer innan kriget startade. 30 år senare hade antalet reducerats till 74 personer.

Men mest handlar det naturligtvis om vin. Är du intresserad av Alsace och viner därifrån – eller funderar du på en Alsace-semester nästa år, tycker jag absolut att du ska köpa boken. Den kostar 230 kronor om du köper den från Per Warfvinges hemsida http://www.warfvinge.net Den finns också på http://www.bokus.com