Hur känns det så här på söndagseftermiddagen? Lite söndagsångest över jobbet – eller lite tomhet för att det inte finns något jobb att gå till?

Jag tror vi lurar oss själva. På sommaren då ska allt vara så bra, i alla fall är det så för oss. Då säger vi saker som ”Ikväll grillar vi, det är ju i alla fall sommar”. Eller ”Vi tar ett glas vin till maten, det är i alla fall sommar”.

Man behöver väl inte muntras upp när man är ledig, solen skiner och huden stramar på ryggen efter en dag på stranden? Idag däremot: mitten av augusti och snart är sommaren förbi. De flesta har börjat jobba efter semestern och snart är det bara en läng räcka veckor som inte bryts av förrän den 21 december när man förvirrat tittar upp och undrar ”vad fasen ska jag köpa för julklappar i år”.

Just därför ska vi fira den här veckan som kommer. Du får välja vilken anledning du vill, men själv firar jag att jag har börjat jobba. Jag ska liksom tänka ”Det är jag värd, jag har ju i alla fall börjat jobba”.

Så här tänker jag mig veckan:

Måndag: När jag kommer hem från jobb och annat, så sätter jag mig på uteplatsen. Häller upp ett glas vin och lägger upp några oliver. Pratar med hustrun och tar en apéro innan maten. Det är jag värd, det är ju i alla fall måndag.

Tisdag: Vädret ska bli bättre och bättre i veckan som kommer. Jag tror det blir en tur till havet efter jobbet. Pontus, vår cockerspaniel, kommer att rusa runt som en galning i jakt på nya pinnar. Själv ska jag njuta av sensommarvädret.

Onsdag: Det har öppnat en ny kvarterskrog i området, en Ölstuga med svensk husmanskost på menyn. Maten kostar bara en 100-lapp, men jag har aldrig kommit iväg. På onsdag får det bli av, jag har ju i alla fall jobbat tre dagar.

Torsdag: Få saker piggar upp mig så mycket som en ny maträtt. (Det är kanske därför man har en matblogg…) På torsdag tänker jag mig en gammal goding, torskfilé som bakas i ugn med ett täcke av den salta, provencalska olivröran tapenade. Gott, salt och smakrikt. Men nu har jag gått och funderat på att kombinera detta med ugnsbakad aubergine. Milt och snällt som en mjukglass på Tempo när man var barn.

Fredag: Ett förslag: gå på Bolaget – eller på en Saluhall. Men ta dig lite tid, prata med personalen. Diskutera vad som passar bäst till den middag du har tänkt att göra. Själv har jag funderat på en flaska Petit Chablis från kooperativet La Chablisienne. För en dryg hundralapp för man ett häftigt vin. Mycket vin för pengarna, som bilhandlaren skulle säga. Provsmaka, ja på Saluhallen förstås. Om du börjar prova varorna på Systemet är det risk att personalen ger dig det onda ögat.

Lördag: Läge för en riktigt lat morgon och frukost som är något mer än den vanliga. Ägg florentine med pocherade ägg, spenat och ostsås. Eller kanske en riktigt god tonfiskmacka med crème fraicheblandad majonnäs, ägg, rödlök och mogna tomater. Därefter en bra bok. Och sedan är det bara att lata sig, man har ju i alla fall jobbat en hel vecka.

Söndag: Söndagsmiddag med förrätt (gratinera endiv, har jag funderat på), varmrätt och lite kaffe efter maten. Kanske bjuda in några kompisar och sitta kvar vid matbordet och prata en stund. Bara njuta av den vecka som har gått.