pasta m chiliwokad broccoli

Jag pratade med min kusin häromdagen – och fick omedelbart dåligt samvete. Han är en glad människa, men arbetslös sedan ganska länge. Själv tycker han att han borde få Nobelpriset i ekonomi. Bara för att han klarar att leva på ett nästan obefintligt bidrag.

För en tid sedan konstaterade läkarna en propp i hjärnan på honom. Nu borde han äta nyttig mat, han som inte ens gillar att laga mat.

Det var där det dåliga samvetet dök på mig. Jag gillar mat och vin, har tillräckligt med pengar för att kunna unna mig en köttbit ibland. Det är jag till och med så pretentiös att jag bloggar om…

Men är bloggen bara till för de som inte behöver vända på varenda krona – och som inte kritiskt måste granska varenda fettprocent i korven?

Jag satte mig ner vid datorn och gjorde ett test. Kan man hitta bra mat på bloggen – mat som är både billig, nyttig och enkel?

Och det dåliga samvetet avtog. Jag hittade mat som fyller alla funktionerna. Funderade lite till och kombinerade ihop rätterna till en mat för en vecka.

Så, kusinen, nu kör vi. Här kommer din matvecka.

kornotto m fläskytterfilé

Måndag börjar med Pasta med chiliwokad broccoli. Är ungefär lika snabbt som att steka falukorv – och ungefär lika enkelt. Korven måste man skiva. Här måste man skiva chilin och dela broccolin i bitar. Det är gott och billigt, det färgglatt och det är in i helsike nyttigt.

tisdag är det bra om man har ett par kokade potatisar i kylen. Då är det bara att steka dem, skära lite feta och röra ihop ägg med spenat. Ja, så klart Ugnsomelett med potatis, feta och spenat måste in i ugnen en stund. Jag erkänner att det är lite krångligare än pastan igår, men inte så väldigt mycket mer.

Den krångliga tisdagen följs av en onsdag med Världens enklaste köttfärssås. Bryn köttfärsen, häll i färdig tomatsås och låt det puttra ett par minuter. Ja, och så får man ju koka pasta, såklart. Visst ja, det ska vara andra grönsaker till för att bli nyttigt.

Torsdag bjuder på Kryddig spenatsoppa med ägg. Passar väl bra nu när det börjar bli kallare. Spenat är nyttigt, dessutom är det gott.  Själva matlagningen är mest bara lite rörande i en kastrull.

Fredag, det är väl en sådan dag när man käkar färska räkor med aioli? Nja, det är förmodligen inte förstavalet för någon med smal budget och krav på nyttighet. Men frysta, skalade räkor kostar ungefär 15 kronor portionen. Äter man Pasta med räkor, chili & vitlök, så kan man använda resten av chilin från måndagen.

lördag blir det lite ovanligare mat – eller lite mer gammaldags mat. Köp en förpackning hel korn och gör en Kornotto med fläskytterfilé eller stekt fläskkotlett. Hela matkorn är enormt nyttigt, dessutom är det ungefär lika komplicerat som att koka ris. Vill man lägga på tre, fyra kronor, så virar man in fläskköttet i lufttorkad skinka innan man steker köttet. Skinkan ger mer smak och en läcker sälta.

Okej, så här på söndagen, veckans sista dag, så blir det en sak till att hålla rätt på. Ugnskyckling med fetaostcrème får man passa så att den är helt genomstekt. Annars är det bara att köpa en förpackning kycklingben och köra dem i ugnen i ca 30 minuter.

Så, kusinen, nu ligger bollen hos dig. Blir det en matvecka som är både nyttig, billig & enkel?

ugnsomelett m potatis, spenat o feta