Etiketter

, ,

torskrygg med spenat o pocherat ägg

Tycker du det är knepigt att laga fisk? Använd torskrygg, lättare fisk finns inte. Skjut in några saltade bitar i ugnen. Ta ut efter 12 – 15 minuter – då ligger det fint skivig torsk i ugnsformen.

Här får torsken samsas med kryddig spenat, pocherat ägg och en lök- & paprikablandning med aningen naturlig sötma.

Även om listan med ingredienser är ganska lång, så är det här ingen krånglig mat. Okej, man behöver kniv och skärbräda, men sedan är det inte krångligare än att skiva korv.

Det här behövs till 4 personer:
650 g torskrygg i portionsbitar
olivolja
salt & vitpeppar

450 g hel spenat
olivolja
1 vitlöksklyfta, skalad
salt & vitpeppar

2 gula lökar
1 röd paprika
olivolja
salt & vitpeppar

4 ägg
salt

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.

Skala och skiva löken. Skölj, kärna ur och strimla paprikan. Fräs löken i olivolja till den börjar bli mjuk. Lägg i paprika. Sala & peppra. Fräs till paprikan är nästan genomstekt.

Lägg spenaten i en kastrull tillsammans med olivolja. Pressa i vitlöksklyftan, salta & peppra. Fräs tills all vätska kokat bort.

Lägg torskryggen i en oljad ugnsform. Salta och ta några få tag med pepparkvarnen. Sätt in fisken i ugnen i 12 – 15 minuter. Tryck lite lätt på den med pekfingret. När den skivar sig fint, så är den färdig.

Koka upp vatten i en kastrull. Salta. Knäck ett ägg i skål, låt det glida ner i det kokande vattnet. Gör på samma sätt med de andra äggen. Låt de småkoka i 4 – 5 minuter, beroende på hur hård gulan ska vara.

Är inte torskrygg ganska dyrt? Jo, om man köper färsk fisk från fiskhandlaren. Men för en vanlig torsdag i april funkar det faktiskt riktigt bra med fryst torskrygg – i alla fall för oss. Och då blir det hyfsat billig mat.