Etiketter

, , , , , , , , , ,

Studentmottagning för sonen, det var alltså en del år sedan. Jag står i köket och pratar med en av hans kompisar, En vänlig, välklädd och social tjej, men rätt mycket övre medelklass från Hovås (Göteborgs motsvarighet till Danderyd och Vellinge).

– Har du gjort all maten själv? Min mamma, hon sa ‘Jag orkar inte stå i köket hela tiden. Vi tar catering’.

Visst, det är lätt att säga om man har 70 000 i månadslön och en liten ärvd förmögenhet. Då kan man lägga 200 spänn per person på catering efter att ha betalat studentpresenter, kostym och mössa. Bal, blommor och studentflak – samma år som körlektionerna tickar pengar.

Dessbättre är det ingen omöjlighet att laga mat till många, bara man börjar i god tid – och ser till att ha kalla rätter på buffén, så man slipper springa som en skållad råtta i köket när alla andra äter och roar sig.

Och skulle du nu fundera på en studentbuffé så är mitt enkla råd: det går åt mycket mindre mat än man tror. Ungdomarna går från mottagning till mottagning – och de äter inte fem middagar på studentdagen. Dessutom är nog en del mer inriktade på det som går att dricka…

På en buffé ska det finnas något för alla, gärna både kött, fisk och vegetariskt alternativ. Gärna marinerad fransk rostbiff (ugnsstekt på lägre temperatur ger saftigare kött), ugnsstekt lax med romsås (där jag till sist tog hjälp av en fiskhandlare för att få till såsen) och marinerad oumph.

När väl proteinet är på plats kan man fundera över de andra sakerna som ska stå på bordet. Potatissallad, till exempel. Frågar du mig så är en fransk potatissallad med vinägrett given. Lättare, godare och inte så där gräddtung som potatissallad kan bli annars. Kanske en pastasallad med pesto. Kanske en grönsallad med valnötter och finhackad schalottenlök.

Så var det där runt omkring. Bröd och några ostar, såklart. Kanske oliver, tapenade, hummus eller tzatziki. Och så frukt: vindruvor och päron och små goda körsbärstomater. Kanske mer exotiska frukter som ananas, papaya eller mango.

Frågar du mig så behövs inget mer på buffén, men rätt många tycker att det ska vara en efterrätt. Ett förslag: gör en kaka som du kan laga flera dagar innan och sedan bara ta fram. Till exempel en mandelkaka som serveras med vispad grädde och bär, eller en frisk och syrlig citrontarte som får sällskap av lena, mixade jordgubbar.

Oavsett vad du väljer – börja i tid, annars blir det stressigt som bara den.

Och till sist: njut av festen!