Etiketter

, , ,

Det är bara att erkänna: jag har fördomar mot att äta vissa djurdelar. Muskler går bra, det är ju det man äter när en saftig biff ligger på tallriken. Men blod…

Där går gränsen för mig.

Just därför innehåller den här grytan (Fricassée de caïon savoyard på franska) inte den deciliter grisblod som anbefalls i en del recept. Jag har också hoppat över creme fraiche.

Istället får du nöja dig med karré som har marinerats i rödvin och kokat länge till smaltande mör konsistens.

Smaken blir fyllig och klart årstidsriktig – en gryta som puttrar på spisen känns helt okej när bladen gular utanför fönstret.

Det här behövs till 5 personer:
900 gram fläskkarré i skivor + den vikt som ev kommer från ben
200 g rimmat sidfläsk utan svål
4 – 5 morötter
5 – 10 schalottenlökar (beroende på storlek)
4 – 5 vitlöksklyftor
ca 6 dl rödvin, inte alltför strävt
½ kruka timjan, ihopbunden med snöre
2 lagerblad
olivolja
salt & svartpeppar
om du vill: ½ – 1 msk champinjonsoja eller japansk soja

Gärna polenta därtill

Gör så här:
Skala lök, morot och vitlök. Skär moroten i bitar och grovhacka vitlöken. Skär karrén i grytbitar och fläsket i små bitar.

Lägg grönsaker och kött i en bunke. Häll över rödvin så att det täcker hyfsat bra. Stoppa ner timjansbuketten och lagerbladet. Tryck ner allt och låt det marinera 6 – 12 timmar i kylskåp.

Ta upp köttbitarna och låt dem rinna av i en sil/durkslag. Sila av grönsakerna men spar marinaden.

Bryn köttet i omgångar i olivolja, vrid över svartpeppar och salta försiktigt (fläsket är salt!). Lägg i en gryta med marinaden. Koka upp, skumma och låt grytan koka i 2 timmar. Lägg i grönsakerna när ca 20 minuter återstår.

Jag får väl erkänna en sak till: jag har börjat drömma om nästa års semester. I år kom vi inte längre än till Skåne, så nu suger det rejält i Frankrike-tarmen.

Jag har surfat runt och tittat på boenden i Alsace, men inspirerad av den här grytan borde jag kanske kolla in Annecy och Aix-les-Baines…

För nästa sommar borde väl den här förbannade pandemin vara över.