Etiketter

, , , ,

kycklinggryta normandie

Det här är busenkel mat. Fräs kycklingdelar och grönsaker. Koka dem i cider och crème fraiche. Och vips, på bordet står det en gryta där ciderns äppelsmak bryter fint mot den runda crème fraichen. På toppen av smaken finns en pikant kryddighet av dragon.

Då är det väl bara att köra igång…

Det här behövs till 3 personer (möjligen 4 ”småätare”):
900 g kycklingdelar
smör eller olja
salt & vitpeppar
1 – 2 vitlöksklyftor, skalade
ca 2,5 – 3 dl crème fraiche
ca 3,5 dl torr cider (riktig torr cider från Systemet, inte någon söt läsk)
250 g schalottenlök, skalad
400 g skogschampinjoner, borstade/sköljda och skivade
de hackade bladen från ½ kruka dragon

Gör så här:
Fräs löken i lite smör eller olja en liten stund. Ställ dem åt sidan. Fräs champinjonerna till vätskan kokat in. Häll på lite olja eller smör. Salta & vitpeppra, stek till svampen fått fin stekyta. Ställ även svampen åt sidan.

Fräs kycklingdelarna tills de får lite stekyta och ”vitnar”. Salta, vitpeppra och pressa i vitlöken. Häll i cider och crème fraiche. Koka i 10 minuter.

Lägg i svamp, lök och dragonhacket. Koka i ytterligare 25 – 30 minuter, eller tills kycklingen är klar.

Observera! Kyckling kan innehålla bakterien campylobacter. För att inte bli smittad måste kycklingen vara helt genomstekt; det får inte vara någon röd del inne i köttet.

Ta inte i något som vidrört den råa kycklingen utan att tvätta händerna efteråt. En kompis till oss gjorde det – och blev belönad med en vecka på en infektionsklinik.

Ät den normandiska kycklinggrytan med pilaffris. Njut gärna ett glas cider till. Vi tog Cidre de Normandie. Piggt, gott och äppligt. Vi testade även med en Riesling, men kryddigheten från dragonen funkade inte alls tillsammans med Rieslingen – trots att den kom från Alsace…